Hante. – ”FIERCE”

ALBUM        Gustaf Hull     2019-01-25

Mer än bra!

7/10

 

SYNTH POP / DARK WAVE / SYNTHWAVE

Möt mörkret i Paris.

Personen bakom enpersonsprojektet Hante. heter Hélène de Thoury och kommer från Paris. Hante. (vänj er vid att det alltid är en punkt efter bandnamnet) har släppt ett album varje år sedan 2015. Detta gled in på kanten från 2018 ska dock sägas och dateras januari 2019. Ett lysande sätt att börja året om jag får säga mitt.

 

Hante. är inte otydligt. Mörkt, ensligt och deppigt. Ibland hör jag Austra i sina bästa stunder. Allt blandat med den där sköna franska brytningen i engelskan som ger en speciell känsla. Lite som de elektroniska landsmännen Deux framkallar. Frankrike har en stark position på den elektroniska scenen. Speciellt inom genren minimal, men framför allt den något dansantare skolan (lex Daft Punk, Justice etc). Hante. gör dock något annat. En väldigt melankolisk synthpop med enstaka inslag av synthwave. FIERCE är något mer tillbakahållen än förra plattan Between Hope & Danger, som jag också gillade väldigt mycket. Reverbet är något nedställt. Mer slingor och synthljud. Passar mig bättre, men albumen är svåra att jämföra. Lika bra på olika sätt.

 

Låtmässigt blir det en spännande resa. För i låtlistan finns sköna samarbeten med Sólveig Matthildur, Marble Slave, Fragrance, Aetervader och Box von Düe. Bästa låt är ”Serre-moi Encore”, vilket på svenska betyder typ ”Håll mig igen”. Hopplöst mörk och oändligt vacker måste jag säga.

 

Det är den typen av kolsvarta vitamininjektioner som lyfter FIERCE från högre än medel. Hélène de Thoury är förbaskat begåvad i både sitt eget skrivande och vilka hon väljer att samarbeta med. Det här albumet kommer jag att lyssna mycket på här framöver – och det borde du också.

SPOTIFY

FOTO HELENE SHIPPEY

COPYRIGHT (C) 2021