Independent State - "Rumspringa"

ALBUM      Julia Pivén      2020-09-21

Mycket bra!

8/10

ELECTRONIC / INDUSTRIAL

Nyligen släppte Malmöbandet Independent State sitt debutalbum och det liknar inget som du hört förut. Bara i Malmö kan så osannolika och unika kombinationer uppstå som “(h)industriell electronica smaksatt av Indien och Pakistan, sammanställt i norra Europa”.

Den 11 september släppte bandet Rumspringa på Bandcamp med sina nio låtar, vilka kombinerat skapar en dystopisk atmosfär av orientalisk industri. Independent State berättar en historia om ett modernt samhälle som bygger på forna genialiska uppfinningar, men som inte kommit någonvart. En värld där man kan bygga pyramider och skyskrapor, men som fortfarande begränsas av uppfattningar om landsgränser och hudfärg. I sin beskrivning av musiken skriver de “After all this time, the lunatics are still running the asylum”. Jag kunde inte hålla med mer.

 

I sin musikaliska skildring av samtiden kombinerar bandmedlemmarna Khyber Westlund och Arjumand Carlstein sina arv och erfarenheter i en frigörelse av ett helt nytt sound. De bildades på en bar på Möllan i Malmö runt 2002. De ville genast arbeta ihop, då de tyckte det vore roligt om en hindu och en muslim gör musik tillsammans, med tanke på att deras hemländer är i krig med varandra.

 

Rumspringa är äntligen ute och erbjuder en resa genom cyberrymden, Malmö och fjärran världsdelar, i en värld som hänger ihop. Det påminner om ett gammalt lokalt uttryck som lyder: “Har du sett Malmö, har du sett världen”.

 

Gå in och lyssna på Independent State på Bandcamp på Bandcamp.

COPYRIGHT (C) 2023