In Quantum – ”Memory 417”

ALBUM     Mattias Larsson      2019-08-01

Bra!

6/10

CINEASTIC DARK AMBIENT

Ett soundtrack till en film som aldrig blev av är den initiala känslan efter man har lyssnat på In Quantums första skiva. Ambienta och dystra toner flyter in och ut genom ljudbilden och skapar en ödslig och övergiven känsla, men saknar det där lilla extra som får håret på armarna att resa sig.

Eric Peterson, mannen bakom bandnamnet, säger sig vara inspirerad av Vangelis, filmmusik och Tangerine Dream. Det hörs ganska tydligt här. Jag hör även ekon från John Carpenter och Front Line Assembly-intron på den här konceptplattan.

Jag antar att det är omslagsbilden och det faktum att Rutger Hauer nyligen gått bort som får mig att tänka på filmen ”Blade Runner”. En dystopisk och pessimistisk framtidsvision där vi blivit slavar under teknologin.

 

Jag gjorde misstaget att lyssna på skivan när jag satt på tåget längs västkusten en av de här varma och vackra sommardagarna vi har haft i år. Det blev helt fel. Musiken föll platt och det kändes som sån där avslappningsmusik man kan höra på Spa och yogacenter.

Gör om gör rätt, tänkte jag och satte mig istället dagen därpå med mina dyra hörlurar klockan ett på natten och lyssnade koncentrerat.

Avsevärt bättre.

För det här är musik för ensamma nätter. För de där mörka höstkvällarna när löven fallit och man vet att det värsta ligger framför en. För det är så musiken känns. Ensam.

Jag kommer osökt att tänka på den där Disney-filmen med den lilla roboten… *googlar*…

Ah, Wall-E!

”Memory 417” hade passat utmärkt som ett alternativt soundtrack till den. Då kanske ni förstår känslan jag är ute efter?

Jag tror också att det här kan tilltala människor som gillar Tangerine Dream, Lustmord, Klaus Schulze och liknande akter.

Men kanske är det så att jag är alltför skadad av Genocide Organ och Brighter Death Now för att verkligen njuta fullt ut av de här skickligt gjorda ljudlandskapen? Det är en så oerhört ren och krispig ljudbild och det hörs att herr Peterson är en duktig ljuddesigner och har en tydlig vision med det här projektet. Men jag kommer på mig själv med att vilja ha mer skit, mer ångest, mer distortion. Något som skakar om lite.

Men man kan inte få allt.

 

SPOTIFY

COPYRIGHT (C) 2023