Instans - ”Trans Sector Hyperdrive”

ALBUM     Mattias Larsson      2021-08-17

Fantastisk!

9/10

INDUSTRIAL ELECTRO

Ny platta med Instans brukar vara detsamma som lilla julafton i min värld. Och det finns ingenting hos ”Trans Sector Hyperdrive” som får mig att tänka annorlunda. Det är fortfarande fullständigt kompromisslöst på alla plan och det låter fortfarande inte som något annat band. Lysande, egensinnig electro gjord med både glimten i ögat och på blodigt allvar.

Fredrik Djurfeldt är en av mina favoritmusikanter i vår skeva lilla genre. Med sina projekt Severe Illusion, Instans, Analfabetism och Boar Alarm har han gång på gång visat att det går att göra elektronisk musik utan att låta som sina influenser. Det går att vara unik även i den här lilla ankdammen vi lite slarvigt kallar för ”synth”.

 

Visst går det att hitta små ekon från pionjärerna i musiken, men allt som oftast låter det helt eget. Det är tungt och lekfullt. Distat och melodiskt. Hårt och monotont. Allt detta på en och samma gång.

Tempot är överlag ganska lågt, men det är inget som stör då låtarna är fulla av underliga ljud och överraskande små infall i ljudbilden vilket gör att det aldrig går på tomgång och blir tråkigt.

 

Två av låtarna gästas av Jonas Fredriksson (Alvar) och BORG/Peter Mastbooms (The Juggernauts) och bidrar till att det blir variation under den dryga timmen skivan varar.

Det är dock svårt att välja ut en favoritlåt här då jag tycker att det är som helhet den har sina främsta förtjänster. Men om jag tvingas välja ut två låtar som höjer min puls lite extra så är det den funkigt passivt-aggressiva Monkeys in Space och den släpiga Död Planet som får ett extra plus i kanten.

 

Jag inser att det här inte är allas kopp te, men fans av Severe Illusion, Alvar och Vomito Negro kommer garanterat att bli förförda av ”Trans Sector Hyperdrive”.

 

 

 

COPYRIGHT (C) 2023