Invoke the Insult

– “You Can Trust”

ALBUM   Mattias Larsson   2016-09-18

Bra!

6/10

EBM / INDUSTRIAL

Göteborgsbandet Invoke the Insult har helt passerat under min radar fram till att deras andra fullängdare föll ner i mitt knä för några veckor sen.

You Can Trust är en ojämn historia där bandets influenser hörs i varje låt. Skivan skulle dock ha gagnats av ett par veckor till vid mixerbordet.

Det börjar väldigt bra. Inledande ”Introvert” är ett monster till låt. Likt Suicide Commando rör sig låten framåt genom ett ljudlandskap torterat av distortion och hårt processad sång. Väldigt effektivt och väldigt bra. Efterföljande ”Drowning” påminner också om tidiga Suicide Commando tills sången kommer in. Då blir det uppenbart att bandet är svenskt, på gott och ont.  Jag kommer osökt att tänka på det gamla Uppsalabandet Inside Treatment när jag lyssnar, och det tillhör ju inte vanligheterna.

Tredje låten ”Uneven Terms” har en högre BPM och landar mer i punkig EBM á la tidiga Cat Rapes Dog. Min personliga favorit på plattan heter ”With Me”. En Project Pitchfork-doftande historia som är ämnad för dansgolvet med sitt lite udda beat. Klar hitpotential.

 

Första halvan av skivan är alltså riktigt bra. Det är distad, industriell EBM som låter mycket svenskt 90-tal.

Jag blir nästan nostalgisk.

Sen följer en kvartett med låtar som likt planstormare rusar in och förstör det roliga för alla andra. Upplevelsen börjar gå på tomgång och produktionen blir av någon anledning burkigare. Det känns nästan som om bandet har klämt in ett gäng halvfärdiga demos och mitt inledningsvis goda humör har nu sjunkit rejält. Jag blir okoncentrerad och kommer på mig själv med att tänka på något helt annat.

Helhetsintrycket räddas dock av de två avslutande låtarna, ”Extrovert” och ”Falling Free” som med sina überdistade uppenbarelser lyfter mitt humör igen.

 

Mitt intryck av You Can Trust är att den är 15-20 minuter för lång och hade behövt en bättre produktion. Det är tungt och det är hårt. Men bas, diskant och mellanregister känns lite vilda västern på flera av låtarna, man får börja mixtra med inställningarna på stereon och det kan ju inte vara meningen?

Förhoppningsvis har bandet fixat detta till platta nummer tre.

SPOTIFY

COPYRIGHT (C) 2023