Ironic Sweden - "King"

EP     Mattias Larsson   2018-09-07

Mer än bra!

7/10

BODYPOP

Ironic Sweden a.k.a. Dan Ritzén följer upp sin debut-EP från 2017 med en ny 6-spårsplatta.

Produktionen har blivit klart bättre, de värsta And One-plagiaten är borta och Dan varierar sin sång på ett bättre sätt än debuten. Han börjar helt klart hitta sin egen formula.

Låt mig börja med det jag inte gillar.

Dan har inte världens bästa engelska uttal och det blir särskilt tydligt i de mer lugna, nakna partierna på denna EP. Det är till en början en källa till irritation hos mig.

Men: Så fort basen kickar in och låten tar fart så glömmer man det tämligen snabbt. Det är medryckande, okomplicerad, dansant bodypop. Basgångarna låter faktiskt mer Leæther Strip än And One den här gången och det ger en helt annan tyngd och pondus.

 

Överlag så är låtarna catchy och sätter sig snabbt. Det är egentligen bara den inledande Black Light som jag har lite svårt för, mest för att det tar väldigt lång tid för den att komma igång och jag är en otålig jävel ska ni veta.

Jag skulle dock önska att låtarna tog kommandot lite snabbare. Nu byggs de upp och stegras till ett crescendo som förvisso är effektivt, men det blir en transportsträcka som känns onödig då låtarna har ett jävla driv när de väl kommer igång.

Lyssna bara på Severe Damage. Förmodligen den bästa låt herr Ritzén har gjort till dags dato.

 

Min personliga favorit här är motsägelsefullt nog den långsammare och melankoliska King´s Dead. En fantastisk låt som faktiskt påminner om tidigare nämnda Leæther Strip i sitt anslag då den har samma tyngd och allvar som Claus Larsens lite långsammare låtar brukar ha.

Avslutande Beaten and Bruised är en snabb och ettrig historia med medryckande synthslingor och en hetsande refräng som är som gjord för att köras live på någon rökig klubb.

 

Jag tycker att ”King” är ett stort steg framåt och jag hoppas att han fortsätter att förfina sitt sound och låtskriveri ytterligare då han har ett väldigt eget sound, mycket beroende på hans speciella röst. Debuten hade faktiskt över 10 000 streams på Spotify efter bara några månader så jag gissar att det finns en hel del fans där ute. Och till dem kan jag säga:

Ni kommer inte att bli besvikna.

FOTO HELENE SHIPPEY

COPYRIGHT (C) 2023