Junior Boys - "Big Black Coat"

ALBUM   Erik Ångman   2016-02-12

Bra!

6/10

En väl sammahållen blandning av olika stilar men var är hitlåtarna?

Kanadensiska Junior Boys är tillbaka. Det är fem år sedan de senast släppte en skiva, men nu är det dags igen och med Big Black Coat så försöker de ta nya försiktiga musikaliska steg. De blandar fortfarande elektronica med en god dos av soul, men på den nya skivan hör man nya vibbar av framför allt Detroit-techno. Inte så att de nu gör hits för dansgolvet men beatsen och basgångarna sneglar definitivt mer åt den klassisa technon än vad Junior Boys gjort tidigare. Överlag skulle man kunna säga att de faktiskt har blivit lite hårdare på den här skivan. Lite mer avskalade och kantiga arrangemang kryddar flera av albumets bättre spår.

 

Fast nu är det ju fortfarande Junior Boys vi pratar om så allt är givetvist välproducerat och mycket ”slickt” och smeksamt. Så att de har blivit lite hårdare betyder inte direkt att vi talar om någon tuff och hårdslående musik eller nattsvart elektroniskt mörker. De lyckas faktiskt ganska väl att koka ihop en platta med så olika ingredienser som disco, IDM, house, soul och techno. Skivan känns väl sammanhållen om än kanske lite slätstruken.

 

Big Black Coat lider tyvärr lite av det som alltid har varit ett problem för Junior Boys. Låtarna må vara välgjorda och bra, men hitlåtarna saknas. Det är ingenting som riktigt tar tag i en och får det att lyfta det där lilla extra som tar en bra platta till en fantastisk. Nu är det snyggt men lite väl anonymt, men skivan är egentligen inte alls dålig. Här finns några riktigt goda russin att plocka ur kakan. Låtar som ”C’Mon Baby” och kanske fram för allt det sju minuter långa titelspåret ”Big Black Coat” är riktigt bra och räcker för att lyfta betyget till över medel.

COPYRIGHT (C) 2023