Klutae – ”Black Piranha”

ALBUM     Mattias Larsson     2017-07-11

Mer än bra!

7/10

EBM

Klutae, Leaether Strips onda tvillingbror, är tillbaka efter ett långt uppehåll. Det är som vanligt inget finlir. Musiken är hård, tung och rakt på sak. Den del av publiken som tycker att Claus Larsens huvudprojekt Leaether Strip blivit för melodiös och soft ska nog lyssna på det här. ”May your ears bleed” som det står i konvolutet...

Just 90-talet är det som ligger närmast till hands när man ska beskriva soundet på Black Piranha. Jag kommer att tänka på Cubanate, Sloppy Wrenchbody, Psychopomps och såklart tidiga Leaether Strip när jag lyssnar på de tre inledande spåren som verkligen sätter tonen för hela skivan. Det är punkig, skitig och energisk EBM utan filter.

 

I låtar som ”Submission”, ”O.H.C.Y.S.P”, ”Wake up the Punks” och ”Burning Berlin” är det bara att höja volymen, slå sönder en flaska mot skallen och ge sig hän. Fullständigt kompromisslöst och mycket, mycket bra!

De samplade gitarrerna som är karaktäristiska för Klutaes sound känns nästan lite onödiga här. Det är tungt och brutalt ändå, det känns inte som att de behövs mer än som ett trademark.

 

De lugna låtarna är inte direkt överrepresenterade. Det finns bara en, ”Romania” som av någon anledning får mig att tänka på Peace, Love & Pitbulls platta Red Sonic Underwear!? Låten känns lite malplacerad här, men den är verkligen inget bottennapp.

 

Det finns ett par, tre låtar som går lite på tomgång. ”To be” och ”Bombs” är till exempel rena utfyllnadsspår i min värld.

 

Men sammantaget är det här en överraskande fokuserad, välproducerad och medryckande EBM-platta som jag tror många kommer att höja på ögonbrynen åt.

 

För er som går igång på Oldschool Union, tidiga Leaether Strip och Pouppée Fabrikk kan det här vara sommarens bästa förfestarplatta!

COPYRIGHT (C) 2023