Kreign - "Kreign"

ALBUM      Mattias Larsson    2020-03-06

Mycket bra!

8/10

EBM

Debutalbumet från den amerikanska duon Kreign är årets första självklara köp för alla EBM-vurmare. Attackerande likt en ung Mike Tyson briserar de i en svettig, röjig och alldeles strålande oldschool EBM kryddad med modern, dansant electro.

Första gången jag ramlade över bandet var när jag hörde deras feta remix av Hocicos låt Shut Me Down! och redan då tänkte jag att det vore intressant att höra något av deras egna material. Och mer eller mindre från ingenstans dök så debuten upp nu i mitten på februari.

Jag kapitulerar ganska omgående inför deras energi, tyngd, lekfullhet och föredömliga produktion och jag gissar att den här skivan kommer att få festivalarrangörer runt om i Europa att gå bananas av lycka.

 

Det är väldigt tillfredsställande att upptäcka ett nytt band som är så här pass bra. För det är ju så att det går 11 besvikelser på varje dussin debutskivor som släpps numer. Oftast faller det på sången, produktionen eller att det helt enkelt saknas idéer vilket gör att man tappar intresset tämligen omgående.

Men Kreign undviker alla de där fallgroparna med en självklar elegans.

 

Soundet är tungt och röjigt samtidigt som det finns ett nästan funkigt groove, men det är ända sådär lagom tyskt fyrkantigt för att inte bli för inställsamt mainstream.

Om jag ska beskriva ljudbilden på mitt mest pedagogiska sätt så vill jag att ni tänker er en brottningsmatch mellan Wulfband och Spetsnaz där Wulfband vinner på fall.

En bättre beskrivning än så kan jag inte ge er.

 

Det är nästan omöjligt att välja en favoritlåt, men vill ni kolla upp bandet på någon streamingtjänst så är mitt tips att börja med den aggressiva Shit Storm, fortsätta med Nitzer Ebb-doftande Lost Purpose och avsluta med punkröjiga Building You Back.

Om ni inte är övertygade efter den trippeln så kan jag tyvärr inte hjälpa er.

Då är ni döda på insidan.

SPOTIFY

COPYRIGHT (C) 2023