Leaether Strip – ”Spaectator”

ALBUM    Mattias Larsson     2017-02-25

Mer än bra!

7/10

EBM

Claus Larsen levererar ett av sina bästa album på 2000-talet. Oldschool-fansen som kanske tappade intresset någongång runt Self inflicted-plattan bör låna sina öron till den här skapelsen. Jag tror det kan göra er glada igen.

Spaectator är en tämligen mörk skiva. Den levererar inga ljusa reflektioner om världens tillstånd och har heller inga lösningar på dem. Den känns koncentrerad och viktig för upphovsmannen själv. Den har en distinkt linje och känns väldigt homogen.

Claus har ju sen 2005 mer eller mindre bombarderat oss med skivsläpp, gärna dubbelalbum som kanske, med handen på hjärtat, i många fall satt kvantitet före kvalitet. I det här fallet är plattan endast 10 låtar lång (plus två remixer) och det uppskattar jag väldigt mycket.

Jag skulle personligen säga att Spaectator är det bästa som kommit från Leaether Strip sen 2008 års Civil Disobedience.

 

Det börjar med en trio väldigt starka låtar. ”Obligate” har en tung basgång och väsande, halvdistad sång och sätter tonen för hela skivan med sitt svarta budskap.

”White as chalk” är något lugnare, något snällare och egentligen är den ganska anonym.  Men den har en refräng som sitter kvar i huvudet som olja på en sjöfågel. Passa på att kolla in videon till denna låt (se länk).

”Filling the graves” är väl det närmaste ”Evil Speaks” man kan komma. Samma studsiga, hetsiga tempo och till detta en catchy text som gör den till en självklar låt för alla dansgolv. Väldigt bra!

 

Därefter sänks tempot och plattan kommer in i en lite lugnare fas som är den delen jag personligen gillar minst. Det är här man hör det nya Leaether Strip, det lite mer melodiösa utan distad sång som jag inte är riktigt lika förtjust i. Men,  det är såklart en smaksak.

 

Avslutningen av plattan är dock riktigt giftig: ”Same old shit”, ”Pigz” och ”Luc Van Acker” är skarpladdade EBM-granater som kommer få hela Tyskland att studsa av glädje.

Snabbt, tungt, hårt och elakt men med glimten i ögat . De tre låtarna tillsammans med ”Filling the graves” och ”Victorious” tillhör bland det bästa Herr Larsen släppt.

 

Sammanfattningsvis; En riktigt stark skiva som tack vare att den inte innehåller alltför många låtar gör att man gärna återkommer till den. Ett par, tre låtar drar ner betyget, men jag tycker ändå att Claus ska vara mycket stolt över Spaectator.

Gammal är äldst, eller hur är det man brukar säga?

SPOTIFY

Videon till "White As Chalk"

COPYRIGHT (C) 2021