Lights A.M. – ”Stories Without Words”

ALBUM     Gustaf Hull      2021-04-11

Mer än bra!

7/10

ELECTRONIC / INSTRUMENTAL / AMBIENT

Snyggt jobbat i nostalgisk terräng.

Så har norrmannen Erland Eilertsen från Essence of Mind släppt sin första fullängdare med sidprojektet Lights A.M. vars musik ska vidaskiljas från Essence of Mind. Här snackar vi snarare musik för fans av Vangelis, Jarre, Tangerine Dreams och dylika instrumentala hjältar från den stora syntheran. Men också nyare tongångar som Electric Youth.

 

Stories Without Words är – som kan skönjas i titeln – helt instrumental musik. Där i ligger också utmaningen att hitta ett tillräckligt intressant tema för att hålla kvar lyssnaren ett helt album. Där gör Eilertsen ett gott arbete. Även om variationen kunde varit mer dramatisk så håller Eilert lyssnar till en röd tråd och det är – melodierna.

 

För även om tempot genomgående är övervägande lugnt, stort och relativt mörkt så finns det utrymme för fina melodier. Min favorit är ”Keep Exploring” men även ”The Magic Forest” och ”Your Secret Place” är också vackra stycken.

 

Men Stories Without Words är egentligen inte ett album för att lyssna på bara melodier. Det handlar om att försätta sig i ett meditativt tillstånd och sjunka in i albumet. Det låter ju pretentiöst, men låt oss säga att du ska slappna av en stund, gå en långpromenad eller slå dig ner i vårsolen några timmar. Då kommer du märka styrkan med Stories Without Words. Avkopplande och vackert. Allt i en välskriven, välproducerad och tilltalande inramning.

SPOTIFY

COPYRIGHT (C) 2023