Lust For Love – ”Vertisol”

ALBUM     Gustaf Hull      2021-04-15

Mer än bra!

7/10

ELECTRONIC / ALTERNATIVE

Vad händer om man blandar Massive Attack med Sade i en filmisk Carpenter-inramning?

Det finns hopp. Som recensent blir man allt för sällan överraskad eller utmanad, men där har det nya svenska bandet Lust For Love lyckats. Det är en svensk duo bestående av rutinerade techno-producenten Kristian Heikkilä, som producerar och gör musiken, och sångerskan Petra Valej. De bor i Stockholm, men Kristian är ursprungligen från Falun och Petra från Helsingborg. Nej, det går inte att missa att deras influenser erkänt kommer från Massive Attack, Sade, Burial, Barry De Vorzon. Till den skaran adderar de en blinkning till Carpenter. Den tillskrivningen hade jag lite svårt att höra i början, men när du vänt Vertisol några varv i öronen klarnar bilden. Speciellt med den svulstiga låten ”The End”.

 

Sedan ska vi inte krångla till det här med för många nedkokade influenser hit och dit. Den som lyssnar på ionnalee, Barbelle eller - knappt uttalbara - iamamiwhoami bör känna igen sig. Slänger jag in en referens till The Knife är det risk för misstolkningar, men ni förstår vad jag menar.

 

Vertisol tilltalar mig som helhet. En samling låtar med hög lyssningsupplevelse och nerv. Alla låtar med en väldigt aptitlig längd på generellt tre och en halv minut. Att produktionsklassen sedan är väldigt hög gör ju inte saken sämre. Det här är lyssning som tål dina bästa hörlurar eller högtalare.

 

Här finns något nytt och vemodigt välkomnande. Ett rytmiskt och omslutande mörker med otippat svängig, elektronisk soul. Lust For Love – ni behövs.

SPOTIFY

COPYRIGHT (C) 2023