Maschine Brennt

– ”The Hearing Aid”

ALBUM      Mattias Larsson     2017-12-04

Mycket bra!

8/10

ELECTROPOP

Efter en drös singlar de senaste tre åren så får vi äntligen ett helt album av enmansprojektet Maschine Brennt. Blandningen av gamla och nya låtar till trots så är det ett ytterst homogent album med få svaga spår.

Joacim Thenander, med förflutet i de kultförklarade banden Systema The Affliction och Cultivated Bimbo, har skapat en dansant och medryckande mix av Kraftwerk och Lassigue Bendthaus på ”The Hearing Aid”. Det är extremt mycket Kraftwerk om vi ska vara ärliga. Låttitlarna bär namn som Electric Music, Mensch Oder Maschine och I Want To Be Human. Vocoderröster samsas med de där karaktäristiska, snärtiga trummorna vi alla älskar.

 

Men det är gjort med lätt hand och teknisk knowhow som gör att man inte lägger någon större vikt vid uppenbara influenser.

Det är dock mer rytmdrivet och inte lika melankoliskt som Düsseldorf-kvartetten. De snabbare låtarna drar mer åt tidigare nämnda Lassigue Bendthaus med sina smattrande synthljud och elektroniska kyla.

 

Det är svårt att plocka ut några personliga favoriter då samtliga låtar håller hög klass, men jag vill ändå nämna Du Bist och Backspace som båda har ett tungt och funkigt groove som är oerhört svårt att värja sig mot. Jag tror faktiskt att folk som dansar breakdance hade gjort headspin av lycka om de fått höra de låtarna.

 

Det är med andra ord en stark platta som med lätthet kan lyssnas på i ett svep. Efter en låt vill man inte stänga av, och efter tre låtar har man vaggats in i någon slags robottrans som är ytterst behaglig.

Det existerar inga onödiga utfyllnadslåtar eller de där remixerna som var och varannan grupp fyller ut sina skivor med och det vill jag ge ett extra plus i kanten för.

 

Jag vågar nog lova att alla som gillar ”Computer World” kommer att få ett leende på läpparna om de lånar ut sina trumhinnor till ”The Hearing Aid”.

 

 

 

 

SPOTIFY

COPYRIGHT (C) 2023