Massive Ego

– ”Beautiful Suicide”

ALBUM/DUBBEL-CD     Gustaf Hull      2017-03-01

OK!

5/10

ELECTROPOP/FUTUREPOP

Brittiska Massive Ego är tillbaka med ett album mixat av Chris Pohl och Mario Rühlick. Männen bakom Blutengels sound. Det hörs. Men i övrigt är det rumsren electrofuturepop med lite catchy melodier och bra texter.

Jodå, det finns elektrogotiska förtecken att beundra - eller förfasas över. Detta tack vare Chris Pohls och Mario Rühlicks Blutengel-pensel. Det gör att plattan Beautiful Suicide blir rumsren i synthkretsar. För ser man tillbaka i Massive Egos katalog är det mycket mer discoinfluerad technosynthpop än klassisk synth skulle jag säga. Om det är bolaget Out of Lines idé eller bandets egen vet jag inte, men det är klokt steg att ta av Massive Ego. För produktionerna har varit lite för intetsägande rent historiskt. I dagens läge är det bara Marc Massive som är kvar från originaluppsättningen. Livet före och efter Out of Line märks rätt tydligt måste jag säga. Till det bättre.

 

Beautiful Suicide är dock inte banbrytande och med en CD á 15 spår och ytterligare en CD med 11 remixer blir upplevelsen övermäktig. Det tog mig några dagar att sortera känslorna och tyvärr blir upplevelsen inte större än ”okej”. Det som måste lyftas är texterna. Att Massive Ego har språket med sig märks – i jämförelse med liknande band från Tyskland som aldrig tycks sluta nödrimma. Det är smart, välformulerat och tänkvärt innehåll. Bitvis rätt tungt och ångestladdat faktiskt.

 

Låtmässigt är ”Let Go” och ”I Idolize You” tveklöst plattans absoluta höjdpunkter. Den läsare som är uppmärksam vet att ”I Idolize You” faktiskt släpptes redan 2011 - fast då på deras tidigare bolag. På remixplattan finns ”Let Go” även remixad av både Blutengel OCH Ashbury Heights, där sistnämnda svenskar gör en väldigt bra tolkning.

 

Om någon så här långt tycker att min upplevelse verkar överstiga betyget, så ska det åter igen sägas att även om mixen ger Massive Ego ett nytt ansikte är det ändå en rätt trött mask som låter generic futurepop/electrogoth av tysk modell. Låtarna gör generellt lite platt intryck med omnämnande ”varken stör eller berör”. Nja, innehållet hade kunnat tajtas till och det hade inte skadat med lite mer dynamik.

 

Däremot vill jag avsluta med två väldigt bra saker med Beautiful Suicide och det är: välskrivna texter och kul att de utmärker sig tydligare som ett synthband genom Chris Pohls och Mario Rühlicks mixning.

SPOTIFY

CD 1

 

1. Ghost In My Dream (Prologue)

2. Low Life (feat. Maggie K DeMonde)

3. She Uses Sex

4. The Girl Who Finds Gifts From Crows

5. Kate’s In A State

6. Let Go

7. Haters Gonna Hate (feat. Belzebub)

8. For The Blood In Your Veins (feat. Chris Pohl)

9. I Idolize You

10. Out Of Line (feat. Gene Serene)

11. Coldest Light Of Day

12. Where I Find Myself

13. Drag Me In, Drag Me Under

14. Beautiful Suicide

15. I Idolize You (Orchestral Epilogue)

 

 

CD 2

1. Public Disorder

2. Rise

3. Dead Silence Rising

4. Goodbye London

5. Let Go (Blutengel Remix)

6. Let Go (Ashbury Heights Remix)

7. She Uses Sex (Chrom Remix)

8. Kate’s In A State (Ludovico Technique Remix)

9. For The Blood In Your Veins (Nature Of Wires Remix)

10. For The Blood In Your Veins (Ash Code Remix)

11. Drag Me In, Drag Me Under (Neroargento Remix

COPYRIGHT (C) 2023