Maschine Brennt - ”Puls”

ALBUM     Mattias Larsson      2021-07-07

Mycket bra!

8/10

ELECTROPOP

Den svenska maskinpopens mästare, Joacim Thenander, släpper album nummer två och på sedvanligt manér svänger det något djävulskt. Med ett fint öra för rytmer och detaljer tar han lyssnaren med på en Düsseldorfsk resa där ekon från såväl amerikansk breakdancemusik som synthpop ger sig till känna.

Jag minns det som igår. Jag stod i vår förra lägenhet och lagade mat med Spotify på random i bakgrunden. Plötsligt kom det en sådan där låt som liksom stannar upp tiden. En låt där jag direkt hörde att här är det någon som vet precis hur jag vill ha min maskinella pop.

Det var System (sistema) med Maschine Brennt som spelades och det har sedan dess varit ett av mina favoritprojekt inom synthgenren.

 

Albumet består av både nya låtar och låtar som släppts på singel de senaste 2–3 åren. Men nu finns de alltså samlade i fysisk form på en CD.

Det hela låter som ett ivrigt samlag mellan Kraftwerk och Lassigue Bendthaus där Anthony Rother tittar på i smyg och har ni inte blivit sugna på att lyssna nu så är det något fel på er.

 

Undantaget den avslutande och ambienta titellåten så är det här ett mycket dansant album där rytmen och beatet står i fokus. Över detta beat lägger Joacim massor av ettriga ljud och vocoderröster som bildar en nästan tredimensionell ljudbild man känner sig fångad i. Musiken omger lyssnaren och jag vill bara kasta mig ner på golvet och börja breakdansa tills morgondagen gryr under tiden jag lyssnar, vilket med största sannolikhet hade slutat på närakuten ifall jag följt mina instinkter.

 

Låtarna Frisq, Place to Place, Trick och Artificial Intelligence borde vara nog för att övertyga de allra flesta som lyssnar på elektronisk musik och kallar sig synthare. Jag kan någonstans önska att fler låtar hade dragit åt samma håll som just Trick. Den har lite mer ”mänskliga” vokala inslag och en fullständigt fenomenal refräng som borde bli en världshit om det fanns någon rättvisa kvar.

Men det är den enda lilla invändningen jag kan komma på. I alla andra aspekter är det här albumet en grym upplevelse och därmed också en av årets bästa plattor.

SPOTIFY

COPYRIGHT (C) 2023