Movie Camera – ”Memory / Display”

ALBUM     Gustaf Hull    2022-08-05

Mer än bra!

7/10

DARK WAVE / POST PUNK

VHS, chorus-pedaler och solglasögon inomhus. Jag kunde inte sagt det bättre själv.

Memory / Display är Movie Cameras debutalbum, släppt på det schweiziska bolaget Swiss Dark Nights. Bakom bandnamnet står svenske Dan Törnqvist, även känd som Yestergrey, som vi har uppmärksammat tidigare med en intervju.

 

Movie Camera är Dans postpunk/darkwave-projekt och bryter av från Yestergreys synthpopsound, samtidigt som det är i grunden troget den elektroniska ljudbilden av 80-talsdeppsynthen skulle jag säga. Projektet började med låten “You Have a Life Now”, som ett experiment för att leka med klichéerna i postpunk-genren. Experimentet fann Dan så pass lyckat att ett helt album producerades i samma stil - och så släpptes Memory / Display här nu i somras.

 

I pressreleasen till albumet nämns samtida influenser som Drab Majesty, She Past Away och flera av labelkamraterna på Swiss Dark Nights. Det står även att Dan har velat skapa en atmosfär av ”VHS, chorus-pedaler och solglasögon inomhus”. Jag kan bara förstärka och applådera den talande och underhållande beskrivningen.

 

Där jag tyckte att Yestergrey kunde vara en lite väl detaljerad karbonkopia på hur gammal deppsynth lät på 80- och 90-talet så blir det klichéerna inte lika påträngande med Movie Camera. Det hittar sitt eget intryck på något sätt. Lite modernare ljuddesign som han skulle kunna utveckla och bredda ännu mer.

 

Memory / Diplay kanske landade lite under radarn här i somras. Men skottar bolaget upp med några bra singlar här till hösten så kommer det att flyga. Speciellt i tider där goth och liknande darkwave verkar ha fått ett rejält uppsving. Varför då inte välja den eminenta ”Missing Every Day” som både har driv och en catchy hook? Eller ”Going Back is Going Forward” kanske? Hur som helst. Här finns mycket vemod att ta med sig in i höstmörkret. Det kommer jag att göra och rätt säker på att du också kommer att göra det.

 

 

SPOTIFY

COPYRIGHT (C) 2023