Nattskiftet - "Stämplar in"

ALBUM     Mattias Larsson      2021-05-14

Mycket bra!

8/10

EBM

Fem långa år har gått sen Nattskiftet släppte sin debutsingel och nu är arbetet med albumet till sist färdigt. Arbetarklassbody från Göteborg som kommer få även den mest privatiseringsivrande borgarbracka att röra på höfterna. Då är det alltså ”Gränsöverskridande” som ska in på vågrätt fem.

Bandets identitet och infallsvinkel på klassisk EBM är vad som är den stora behållningen på ”Stämplar in”. Deras sätt att varva manlig och kvinnlig sång och på sant DAF-manér upprepa texterna om och om igen likt ett mantra må ha gjorts tidigare, men Christer Björndahl och Anna Johnning har så väldigt egna röster att det sticker ut från mängden.

Och ni som har haft turen att se Nattskiftet live vet att Arbetare Johnning är den coolaste katten i stan.

 

De två låtarna från debuten, Bara Jobb och Aceton, är med här i något uppdaterade versioner och faller fint in i ledet tillsammans med de övriga 10 låtarna och bidrar till en sammanhållen känsla.

Jag är speciellt förtjust i hur skivan bara maler på, utan andningspauser. Det finns inga onödiga interludes, instrumentala låtar eller annat trams som förstör stämningen. Det är full fart på maskineriet från början till slut och jag avnjuter den på hög volym, vilket rekommenderas.

 

Måhända är låtarna lite för lika varandra för det där riktiga toppbetyget. Det går att skilja låtarna åt utan problem, men upplägget i dem tenderar att vara lite same-same efter ett tag. Då är det väldigt befriande när avslutningslåten Götaverken knyter ihop säcken. Den kan närmast beskrivas som en historielektion om Varvsindustrins uppgång och fall i Göteborg med en spoken word-influerad sånginsats och ett lite mer industriellt sound.

 

Vad begär jag egentligen av ett album?

Först och främst är det fantastiskt tillfredsställande om jag inte behöver trycka på ”skip” en enda gång och om jag efter avslutad lyssningssession känner att jag vill höra albumet igen så är det ett enormt plus.

”Stämplar in” uppfyller dessa två kriterier utan några som helst problem. Vi snackar okomplicerad oldschool EBM med texter om maskiner, svett och ömma muskler.

Vad mer kan man begära av livet 2021?

SPOTIFY

COPYRIGHT (C) 2023