Ohgr – ”Tricks”

ALBUM     Mattias Larsson    2018-07-15

Bra!

6/10

INDUSTRIAL PUNK / EBM

Skinny Puppy-medlemmarnas sidoprojekt har genom åren lämnat mig minst sagt ljummen. Ofta är det alldeles för utflippat och experimentellt för min smak. Ohgrs femte studioalbum är lite mer lättillgängligt än tidigare, men ”Tricks” saknar det där lilla extra som gör att låtarna fastnar.

Nivek Ogres alter ego Ohgr har släppt plattor sedan 2000 och har varit en lekfull och mer lättviktig version av Skinny Puppy i mina öron. Ibland till och med bättre. Faktum är att jag håller åtminstone de två plattorna, ”Welt” och ”Undeveloped”, högre än plattor som ”Mythmaker” och ”The Greater Wrong of The Right” till exempel.

 

”Tricks” är en förhållandevis rak och enkel skiva. Det leks inte lika mycket som tidigare utan är mer rakt på sak. Ljudbilden är ren men trummorna känns bleka och tunna, där hade jag velat ha mer tyngd.

Men det stora problemet med en mer avskalad och enkel ljudbild är att låtarna måste stå på egna ben och vara starka i sig själva och där brister det en smula, tyvärr.

Mitt bestående intryck är att låtarna är lite för lika varandra, de flyter ihop.

Medan låtarna spelas tänker jag ”det här är riktigt bra”, men efter tiotalet genomlyssningar kan jag bara identifiera några av låtarna när de kommer igång.

Visst, det är inga låtar som kommer spelas på radio så de behöver inte vara överdrivet catchy och kommersiella men jag hade gärna sett tydligare ”refränger”.

Men då hade det kanske inte varit Ohgr å andra sidan…

 

Det finns dock en del guldkorn:

Den inledande Freaky har en takt som påminner en smula om Skinnys Inquisition och det gör att den sätter sig väldigt snabbt.

Mind Made God har mer tyngd än övriga spår och står därför ut här.

Due They Know har ett skönt, stolpigt och simpelt beat och är min personliga favorit på skivan.

Den avslutande Lye skulle kunna vara en Skinny Puppy-låt och jag tror det har att göra med Niveks sätt att sjunga den; lite mörkare och mer seriöst.

 

”Tricks” är absolut ingen dålig skiva, och den kanske växer efter ytterligare tio gånger i hörlurarna. Men, med den här mannens CV så är förväntningarna tämligen högt ställda och betyget blir därför en sexa, som hos Synth.nu betyder: Bra.

 

 

SPOTIFY

FOTO HELENE SHIPPEY

COPYRIGHT (C) 2023