Kaleida – ”Tear The Roots”

ALBUM     Martin Brandhill     2017-09-15

Fantastisk!

9/10

ELECTROPOP

Minimalistisk electropop som flörtar med soul och gospel mixat med hänförande sång, gör att Kaleidas debutalbum kan vara ett av årets - och kanske 2010-talets - intressantaste debutalbum.

Christina Wood och Cicely Goulder från Londonbaserade electropopduon Kaleida har bara på ett par år blivit ett av de mest hypade banden under 2010-talet. Duons första låt ”Think”, som idag har över ca 7,2 miljoner spelningar på Spotify, var med i soundtracket till actionfilmen John Wick. Tack vare filmen fick duon uppmärksamhet från omvärlden genom låtens minimalistiska stil i kombination med filmens våldsammaste scener. Efter duons senaste EP Detune, som jag lovordade under förra året, så byggdes det upp förväntningar både hos mig och för många andra inför duons debutalbum.

 

Tear The Roots innehåller 11 låtar som duon skickligt skrivit och producerat helt själva. Singellåtarna ”Echo Saw You” och ”Meter” kännetecknar bandets stora styrka genom Christinas hänförda sång. Duons cover på antikrigslåten ”99 Luftballons”, som den tyska artisten Nena fick en stor världshit med 1983, kan vara den bästa cover jag har hört på väldigt länge. Helt avskalad och säregen version jämfört med det själva originalet. De som har sett den aktuella ”kalla kriget-spion thrillern Atomic Blonde, med Charlize Theron och James McAvoy i huvudrollerna, känner säkerligen hört låten från soundtracket.

 

Albumets två ballader ”Free” och albumtitelspåret ”Tear The Roots” är otroligt vackra musikkompositioner. Speciellt pianoballaden ”Free” som får mig att vilja lyssna på den om och om igen. Albumet tar lite tid att ta till sig för den lyssnare som inte är van vid den här typen av electropop, men jag lovar att den växer.

 

Tear The Roots är för mig ett av årets, och kanske 2010-talets, intressantaste debutalbum i sin genre. Jag tror definitivt inte att duon enbart är hype utan att framtiden ser väldigt ljus ut för duon, om de fortsätter på den här vägen.

SPOTIFY

COPYRIGHT (C) 2023