Person:A - ”Matters”

LP    Johan Wejedal   2016-05-26

Fantastisk!

9/10

MINIMAL WAVE / COLD WAVE / SYNTHPOP

En dag nyligen kom ett stort paket. Det innehöll Person:A (dvs Niklas Kärreskog, även känd från Blunda, Fox Hunting och som Emmons livekeybordist) nyligen släppta debut-LP "Matters". Trevligt att få recensera en "riktig" skiva som omväxling!

Det första som hörs när pickup-nålen träffar vinylen är samma sorts trummaskin som DM använde på Speak and Spell och man förleds under den första sekunden att tro att det skall bjudas på nån slags lättsinnig Vince Clarke-synthpop, men den villfarelsen tar abrupt slut. Musiken blir istället snabbt rätt karg och mörk, skenbart primitiv analog minimalsynth. En frenetisk, okuvlig rytm driver första spåret "A Scent of Metal", ackompanjerad av karg, spöklik och ibland lätt förvrängd sång. Det fortsätter i ungefär samma stil, LP:n igenom. Samtidigt som det är blygrått, apokalytiskt och iskallt är låtarna dock melodiösa, fulla med liv och atmosfär och har en briljant analog ljudbild. Man kan höra influens från t ex Absolute Body Control och även Front 242 ("Carry the Lies" påminner lite om en nedsaktad och avskalad "Quite Unusual"). "Exceeded Again" har i mina öron nånslags svag Emmon-känsla. Kanske en omedveten påverkan från alla år som livemusiker åt Emma Nylen?

 

Sammanfattningsvis tycker jag att Person:A träffar helt rätt i sin tolkning av minimal wave/cold wave/minimalsynth. Det är precis så här det SKALL låta. Köp!

 

Albumet går att lyssna på om du klickar här!

COPYRIGHT (C) 2023