Pouppée Fabrikk – ”Armén”

ALBUM     Mattias Larsson    2020-03-30

Fantastisk!

9/10

EBM

När armén kallas in då vet man att det är allvar. När samhället inte längre kan upprätthålla standarden på Electronic Body Music kallar man in försvarets sista linje.

Man ber Pouppée Fabrikk att inställa sig för tjänstgöring.

Pojkar, flickor och alla däremellan:

Armén är här.

Jag kan tänka mig att många band i den här genren ser fram emot ett nytt album med Pouppée Fabrikk med skräckblandad förtjusning. Alla vet att det kommer låta bra och alla vet att den egna musiken kommer att låta som Ed Sheeran i jämförelse.

I år är det sju år sedan bandet släppte den sanslöst tunga ”The Dirt”, som var en av 2013 års bästa skivor. Sent förra året kom det första smakprovet i form av singeln Only Control, som i mitt tycke var förra årets bästa låt. Den inleder också ”Armén” och sätter tonen tämligen omgående med sin skoningslösa attack.

 

Bandets signum, de sinnessjukt tunga basgångarna som kan knäcka revben, är närvarande i varje låt och ser till att du vet din plats. Det är nästintill fysiskt jobbigt att lyssna på det här på hög volym.

Tempot är överlag ganska lågt, men ack så tungt. Bandets musik rör sig på larvfötter genom terrängen och låter ingenting stå i vägen. Ett kompakt sound utan några som helst sprickor där ljuset kan tränga in.

Låten Blessings är ett bra exempel på hur fullständigt kompromisslöst det kan bli även när BPM ligger runt 100.

 

Det som känns lite oväntat i själva helhetsupplevelsen är att flera av låtarna drar mer åt det introverta hållet. I låtarna A Line In The Sand och Kick It känns det som att det inte riktigt lyfter, att man hålls på halster när man bara vill att det ska vara som att cykla genom London mitt under Blitzen. Men den lilla invändningen överskuggas lätt av att resten av låtarna gaffatejpar fast dig i väggen med begynnande tinnitus.

 

Med sina 38 minuter är ”Armén” en extremt repeat-vänlig skiva som jag, och många med mig, kommer att lyssna mycket på det här året. Det perfekta soundtracket till din ofrivilliga Coronakarantän eller att ha på i bakgrunden när du brottas med din låtsaskompis.

Och jag tror att jag redan nu kan säga att det inte kommer att komma ett bättre EBM-album i år.

 

SPOTIFY

COPYRIGHT (C) 2023