Rein - "Freedom"

EP     Mattias Larsson     2017-05-20

Mycket bra!

8/10

EBM

Rein är tillbaka med ny EP. Soundet har blivit större, högre, bråkigare och snäppet mer kommersiellt än tidigare. Men det är fortfarande furiös och energisk electropunk som borde kopplas upp mot elnätet så vi kan stänga Ringhals en gång för alla.

I min recension av Reins debut-EP förra året beskrev jag soundet såhär: ”Rein sparkar in min ytterdörr och går loss på inredningen med ett baseballträ”.

Vid en jämförelse är Freedoom som att få en molotovcocktail inslängd genom köksfönstret när man är bakfull. Det visas Ingen som helst hänsyn.

Ett fetare, större och mer modernt sound attackerar alla sinnen och kräver din uppmärksamhet.

 

I första singeln ”Missfit” spottar hon ur sig orden likt en kvinnlig Zach De La Rocha ackompanjerad av ett skoningslöst beat och en basgång som kan väcka döda till liv.

Tungt, tajt och kort, låten är över på drygt 2 minuter.

Återhämtningstiden från den käftsmällen blir kort då ”C.A.P.I.T.A.L.I.S.M” intar rummet i spår nummer två. En cheerleader-refräng och en synthslinga som Liam Howlett skulle gå ner i spagat av glädje inför är tydligen allt som behövs för att göra en hit.

De där Prodigy-vibbarna blir faktiskt än mer närvarande på Reins hittills bästa låt i karriären, ”(You call it) democracy”. En kaxig uppvisning i hur långt hon har kommit som artist.  Låten skiftar tempo på ett sätt som bara den med ett stort självförtroende och rätt attityd skulle ge sig på att göra.

Briljant.

 

De två avslutande spåren, ”Bruises” och ”Nasty Woman” är mer introverta, men ilskan frustrationen och revanschlustan ligger under ytan och glöder, pyr, gnisslar tänder.

På sin debut skrek Rein. På Freedoom gör hon det i en megafon.

Hon har skaffat sig en röst och gjort sig hörd utanför de snäva synthkretsarna, bildat en stabil plattform från vilken hon nu har alla möjligheter att nå ut ännu längre med sin musik och sitt budskap. Hon har skaffat de musikaliska muskler som behövs för att matcha de stora namnen i den här genren.

 

En ny tid är här.

Den hårda, elektroniska musiken i Sverige har en ny ledare. Rein går nu längst fram och håller i fanan.

Tvivlare, fall in i ledet.

 

SPOTIFY

COPYRIGHT (C) 2023