Rein – "Rein"

EP   Mattias Larsson   2016-01-08

Fantastisk!

9/10

Den svenska bodystammen börjar bli till åren kommen. Den typiske bodymusikanten är en man, cirka fyrtio år gammal, som har lyssnat på hård synthmusik sen den uppfanns i mitten på 80-talet.

Då är det synnerligen befriande när en 25-årig tjej ger sig på denna mansdominerade genre, och  framförallt gör det så respektlöst som Rein gör på sin debut.

Med fem låtar kan man förändra världen och det här är bara början.

Det är dags för alla manliga bodyseniorer att ta sig upp på löpbandet och börja träna, för Rein har sprungit om er.

I kängor.

 

Med inledande There is no Authority But Yourself sparkar Rein in min ytterdörr och går loss på inredningen med ett baseballträ och jag kan bara stå och titta på med ett leende på läpparna. En fet basgång och hetsiga, otåliga trummor kickar in. Det är aggressivt, punkigt och alldeles strålande bra. Det är som att få en flaska i huvudet och tycka om det.

Över fem spår visar Rein upp attityd, kaxighet och en energi som skulle få henne att implodera om hon inte fick utlopp för den.

Här finns allt som behövs för att göra riktigt potent  EBM. Bra produktion, bra sång och bra låtar som kommer fylla dansgolven på alla synthklubbar från Stockholm till Berlin framöver.

 

I stort sett är varje låt är ett eget anthem. Ett treminuters  manifest som skriker:

Jag tar ingen mer skit.

Det är oerhört befriande. Och viktigt. Jag hoppas det kommer eftertrupper med fler unga tjejer som tar för sig, halsar bärs direkt ur flaskan och gör stenhård EBM som om det inte fanns en morgondag. Rein visar vägen.

Den feministiska knockouten Rebel Girls startar som synthpop och går i mål som en dansgolvshit på ett rökig klubb klockan två på morgonen.

Can´t Handle Me för tankarna till Destroy med Fixmer/McCarthy med sin taktfasta och hotfulla stämning. Videon till denna låt har i skrivande stund över 4600 visningar på Youtube och det är inte svårt att förstå varför.

Avslutande Born to Die är ren punk framställd med maskiner.

 

När musiken tystnar efter fjorton minuter och tjugofem sekunder står jag kvar i dammet med ringande öron och betrakar förödelsen med ett gillande leende.

Vad var det som hände?

Rein drabbade mig.

YOUTUBE

SPOTIFY

COPYRIGHT (C) 2021