Roya - "Trax"

EP    Gustaf Hull      2016-11-22

Bra!

6/10

ELECTRO / MINIMAL

Roya är en amerikansk soloartist som sedan 2010 är baserad och bor i Stockholm. Med rötterna i punken har Roya nu inriktat sig på smal, elektronisk musik.

YOUTUBE

Ett klipp från Royas spelning på den trevliga Synth Afterworken @ Temple Bar i juli.

Det här är en debut-EP jag sett hypats av Gaffa, Elektroniskt i P2 och jag har även sett Andreas Tilliander  Instagram:a om den. Stor hype alltså.

Lever den upp till hypen då? Ja, det får jag nog säga. Musiken är välproducerad och välformad för att vara inom en väldigt smal genre. Vi snackar minimal, elektronisk musik. Vad beträffande Royas sånginsats så använder hon rösten mer som ett instrument. Klokt för Roya är en större konstnär än sångerska. Däremot tycker jag just sången är det EP:ns största svaghet.

 

I övrigt är det ju som sagt minimal-genren och där blir ju snabbt utrymmet för variation naturligt begränsat (och ska väl så vara). Det handlar om att fånga stämningen och det lyckas hon med på ”Second take” och ”Centrum”. Hade genomgående uppskattat den dynamiken på hela EP:n för att lyfta en nivå.

 

Sammantaget är Trax en snygg prestation. Roya är en lovande artist med hög konstnärlig integritet, som jag respekterar, och Trax är en väldigt vågad utmaning eftersom hon ramar in sig så tydligt i en spännande genre. Bra!

COPYRIGHT (C) 2023