Censor - "Swarm"

ALBUM       Mattias Larsson       2024-06-30

Fantastisk!

9/10

EBM / INDUSTRIAL

Jouni Ollila fortsätter att släppa elektronisk musik i alla dess former och konstellationer. Nu har vi fått ett nytt alias att hålla reda på: Censor.

Ett projekt som föddes runt 2017 under Jounis vistelse i Malaysia. En experimentell idé där alla låtar är livesessioner,  musiken har spelats in i ett svep och sången har lagts på efteråt.

 

Resultatet av detta reglagevridande och knapptryckande är en febrig och påträngande musik i samma anda som The Klinik, Skinny Puppy och tidiga Cabaret Voltaire.

Mörkt och hotfullt vrider sig de åtta låtarna likt mutanter i dödsryckningar på ett sedan länge övergett sjukhus mitt i ingenstans.

Det är i alla fall de scener jag får i huvudet när jag lyssnar.

 

Intensiteten är hög och trots att låtarna i grund och botten är monotona så händer det massor av härligheter i ljudbilden under tiden de varar. Små smarta slingor, obehagliga samplingar eller byte av trumljudet mitt i en låt.

Musiken har den där hypnotiserande känslan som man får av The Kliniks ”Face to Face”. Så kallt och mörkt och maskinellt att det till och med framkallar gåshud på kläderna du har på kroppen.

 

Det är hög kvalitet rakt igenom, som alltid när Jouni är inblandad, och flera av låtarna står ut med sin tydliga singelpotential; Black Needles, Kold Embrace och Poison Command är sanslöst starka låtar som borde få Marc Verhaegen och Cevin Key att applådera och utstöta glädjetjut.

 

Än så länge är ”Swarm” bara utgiven digitalt. Men det är ju helt jävla oacceptabelt när musiken är såhär stark och har ett omslag som bara skriker ”pressa mig på vinyl”.

För det är såhär: I den tyngre synthskolan är det här något av det bästa som släppts i år.

COPYRIGHT (C) 2024