Struck9 – ”Ritual Body Music”

ALBUM     Mattias Larsson     2018-05-26

Mycket bra!

8/10

EBM

Colombianernas andra fullängdare är årets hittills mest angenäma överraskning! En lekfull blandning av oldschool EBM och 90-tals techno gjord med sådan energi och kärlek för genren att man bara kan kapitulera.

Så sent som förra året kom bandets debutplatta ”Democracy” och redan där och då visade Struck9 att de hade något som många band från de här lite mer udda ”synthländerna” saknar. Bra engelskt uttal, bra produktion, välriktad energi och inte det här extrema tuffhetskomplexet som många band i genren har. Bandet verkar ha roligt när de skapar sin musik, och det märks.

 

På den purfärska ”Ritual Body Music” har bandet höjt sig ytterligare.

Det är full fart från början och man rycks med tämligen omedelbart. Tung EBM blandas med den där melodiösa technohybriden som kom i mitten på 90-talet, representerad av band som Blind Vision, Scope, Konzept och Master Program för att nämna några.

Sen så verkar bandet göra vad som faller dem in. Mitt i den stenhårda bodymusiken så dyker en förförisk melodislinga á la synthpop upp eller så kommer ett helt oväntat break i låten som gör att man inte tröttnar. Det är väldigt befriande och gör det här till en skiva att lyssna på i ett svep och det hör inte till vanligheterna när det gäller hård EBM.

 

Men det finns såklart låtar som står ut i den här mixen. Jag vill särskilt framhålla den benhårda Execute, den medryckande Bodytemple och den Front 242-doftande Kapital till plattans bästa spår. Men det är egentligen ingen tävling. Ritual Body music är en homogen och energisk skiva som jag kommer att återkomma till ofta.

Jag hoppas att alla gamla trötta, mätta och likgiltiga band inom EBM lyssnar på den här plattan för jag tror att det kan vara en nyttig vitamininjektion för dem.

 

Om vi snackar EBM så är det här årets hittills bästa skiva.

SPOTIFY

COPYRIGHT (C) 2023