Sturm Café – “Fernes Land”

ALBUM     Mattias Larsson      2021-02-18

Mycket bra!

8/10

MELODIC EBM

Efter fem långa år är Gävles Germaner tillbaka med ett nytt album. Deras starka melodier har på ”Fernes Land” fått ännu mer utrymme. De värsta bodyfasonerna har tonats ner och det har istället gett plats för andra 80-talsinfluenser.

Att göra en uppföljare är oftast ingen lätt uppgift. Och att göra det efter sitt Magnum Opus ”Europa!”, som jag räknar till en av de bästa synthskivor som gjorts i det här landet, kan inte ha varit någon promenad i parken.

Men duon verkar ha tagit sig an uppgiften på ett avslappnat sätt och i det närmaste lekt och jammat fram låtarna.

Det är iallafall det intrycket jag får när jag lyssnar.

 

Det låter omisskännligt som Sturm café. Den där aviga DIY-känslan som präglat deras musik i 20 års tid är ständigt närvarande och fortfarande lika charmigt udda.

Influenserna från EBM har som sagt tonats ner och ersatts av något som bäst kan beskrivas som funkig italo. Melodiöst, dansant och väldigt positivt, utan att för den sakens skull bli tacky eller fånigt. Lyssna till exempel på Funkbereit, om den varit instrumental hade det kunnat vara en låt av Koto.

 

Speltiden är föredömligt kort, endast 38 minuter, men det känns som att man som lyssnare får mer än så. Intrycken är många.

Den melankoliska förstasingeln Discolied som (anser jag) handlar om bandets identitet tillhör en av höjdpunkterna tillsammans med bodyrökaren Schauspiel och den löjligt svängiga Männer Gegen Männer.

Som vanligt sätter sig låtarna snabbt. Det dröjer inte många genomlyssningar innan man går runt och gnolar på någon av låtarna här. En eller två spår når inte riktigt ända fram hos mig, men lägstanivån är föredömligt hög utan några bleka utfyllnadslåtar. Duon har ju alltid haft en fin känsla för melodier och refränger som jag också tror är svaret på varför de blivit så pass populära runt om i världen.

 

Möjligtvis kan en del gamla fans rynka på näsan åt det här mer melodiska soundet, men jag gissar att de kommer att kapitulera till slut. För att lyssna på Sturm Café är lite som att kolla på Bill Burr; man blir snabbt på bra humör och vill inte att det ska ta slut.

Även om vi hunnit komma så långt på 2021 är ”Fernes Land” en trolig kandidat till min lista över årets bästa album.

SPOTIFY

COPYRIGHT (C) 2023