Subverge – ”Zechrum”

ALBUM     Mattias Larsson    2023-04-22

Mer än bra!

7/10

INDUSTRIAL

Henrik Karlsson från det svenska electroindustri-bandet Seven Trees går solo med både nytt projekt och nytt skivbolag. Ljudlandskapet på Subverge för tankarna till Cold Meat Industrys glansdagar och debutalbumet är en 57 minuter lång och mycket pardonlös resa in i den allra kallaste av världar.

Inledningen på ”Zechrum” är smått fantastisk. Låten Spheres bygger på upprepning och udda ljud som lever sitt eget liv. Det påminner mycket om de hyss Fredrik Djurfeldt brukar ha för sig i sitt projekt Analfabetism. Samma världsfrånvända och olycksbådande repetitiva anslag som lockar till ett intensivt och koncentrerat lyssnande.

 

Soundet tar sig dock helt andra uttryck under plattans gång. Det rör sig mellan dark ambient och taktfast martial industrial och mitt bestående intryck är att vi lyssnar, och bevittnar, en procession. En procession som inte har något mål eller slut. Den bara fortsätter planlöst men obönhörligt framåt mot...vad?

Och det är det som är den stora behållningen här. Jag sitter och lyssnar intensivt samtidigt som jag undrar var det ska sluta. När kommer vi fram?

Självklart får jag inga svar.

 

Musiken är hård, kall och svarar inte på tilltal. Ogästvänlig musik. Musik för sömnlösa nätter, ensamma efterfester och mulna vinterdagar. De melodier som tar sig fram är hårt hållna och tillåts inte blomma ut, vilket i sammanhanget är helt rätt.

Rent egoistiskt hade jag velat ha mer smuts och mer mörker för att verkligen omfamna albumet. Men visionen och hantverket här har helt klart en annan tanke. Musiken är blott en drönare som gör vad den blir styrd till av sin herre. Endast Henrik Karlsson vet var den här resan slutar.

Om den slutar.

 

För de förtappade själar som håller hårt i sina skivor med In Slaughter Natives, Coph Nia och Arditi kan Subverge vara precis vad ni behöver i era miserabla liv just nu.

 

 

 

BANDCAMP

COPYRIGHT (C) 2023