Syntec - "Puppets & Angels"

ALBUM   Benjamin Kristiansen    2016-03-19

Bra!

6/10

SYNTHPOP

Infacted Recordings har under flera år återutgivit gammal musik med såväl kända som okända band under parollen kultklassiker. Nyligen släpptes albumet Puppets & Angels som är en slags best of med originallåtar och även lite remixer med det tyska bandet Syntec .

Trion Syntec sägs ha varit ett av de första banden som blandade synthpop och EBM. Bandet han släppa två studioalbum: The Total Immersion (1993) och Upper World (1995) samt en greatest hits skiva år 2000.

 

Bandet har nu återuppstått som en duo och ett nytt studioalbum sägs vara på väg. Hursomhelst är Puppets & Angels ett ganska trevligt släpp. Det hörs tydligt från vilket årtionde Syntecs musik härstammar. Bandets sound osar nittiotal långa vägar och det hörs också tydligt från vilket land de kommer. Syntec sägs som sagt ha varit ett av de första banden att vilja blanda synthpop och EBM, något som Apoptygma Berzerk gjorde nästan samtidigt och lyckades nå ut till en bredare skara med. Båda banden verkar haft liknande visioner när det gäller musiken.

 

Som en historielektion i nittiotalets bortglömda synthband är Puppets & Angels med Syntec en intressant lektion. Jag håller mig vaken hela lektionen men känner inte nödvändigtvis för att gräva vidare i just det här ämnet. Syntec känns aningen poppigare och mindre mörka i förhållande till vad Apoptygma presenterade på sina första två album. Låtarna har åldrats och naggats i kanterna men kvaliteten i dem finns kvar. Här finns låtar med bra refränger och tyngd. Ta "It Takes A Word" och "Puppets" till exempel som dessutom låter rätt likt vad Apoptygma gjorde ungefär vid samma tidpunkt. Originallåtarna känns allmänt intressantare än mixarna då jag inte har något att förhålla mig till. Mixarna bidrar snarare till att splittra mitt intryck en aning.

 

Syntec förändrade inte världen på nittiotalet och deras ambition att förena synthpop och EBM var inte dum. Det är bara det att andra lyckades bättre. Därmed inte sagt att Puppets & Angels känns onödig. Här finns guldkorn och till det reducerade pris som Infacteds klassiker går på är det absolut värt att offra två öl på krogen för att ha den i sin ägo.

SPOTIFY

COPYRIGHT (C) 2023