MINIMAL EBM

Syntet – ”Kroppsförnimmelser”

Mer än bra!

7/10

EP     Mattias Larsson    2018-07-29

Syntet levererar minimal oldschool EBM med svensk sång och gör det riktigt bra. En minimalistisk blandning av tidiga Die Krupps och DAF som är skräddarsydd för rökiga klubbar och lugna efterfester.

Tomas Zackarias Westberg heter mannen bakom projektet Syntet. Han har gjort musik sedan sent 80-tal och har tidigare släppt musik under namnen Queer och The Queeweed.

(Fun fact: Han var även ansvarig för à;GRUMHs nordiska fanclub när han var tonåring).

 

Syntet är som namnet antyder ett elektroniskt projekt och ljudbilden är minimalistisk EBM med distad röst som väser, viskar och pratar mer än den sjunger.

Vi serveras fyra låtar som håller ihop bra, dock är det ingen av dessa som sticker ut och blir den självklara hitlåten.

 

Inledande En Svart Natt är så likt Severe Illusion, fast med svensk sång, att jag bara sitter och gapar. Långsamt, tungt och väldigt okommersiellt.

Men missförstå mig inte, jag är förmodligen Sveriges största fan av Severe Illusion så den jämförelsen är 100% positiv.

Enkla Begär har en basgång som påminner mig om Sturm Cafés låt Schweiss, Bier und Stahl, och även det är ju starkt positivt i mina öron. Det är min personliga favorit på den här EPn.

Ruskig Ångest har ett dansant, tungt driv runt 120 BPM och kan nog funka på ett dansgolv nära dig.

Avslutande Du Är Evig har en riktigt fet basgång och hela låten har en hypnotisk, mystisk känsla över sig och utgör en perfekt avslutning på den här skivan.

 

Syntet kan tilltala dig som gillar DAF, Arvsynd och när Sturm Café har sina lite lugnare stunder. ”Kroppsförnimmelser” kräver några lyssningar för att växa då den vid ett första möte kan verka introvert och lite halvseg. Men det går som sagt över.

Jag får en känsla av att det finns mer att ge, att han inte är klar än. Jag hoppas verkligen att herr Westberg fortsätter med det här projektet, för det finns något lockande och tilltalande hos Syntet som gör att jag vill höra mer.

 

FOTO HELENE SHIPPEY

COPYRIGHT (C) 2023