The Vomit Arsonist – ”That Which Has Been Forgotten”

ALBUM      Mattias Larsson     2020-01-15

Mycket bra!

8/10

INDUSTRIAL

Enmansprojektet med det fantasieggande bandnamnet The Vomit Arsonist fortsätter att utforska de allra mörkaste delarna av det mänskliga psyket. Skrämmande mörka och plågsamt intensiva låtar som gjorda för de där ångestfyllda och ensamma nätterna där du känner dig som allra mest ensam.

När skivor i den mer extrema delen av industrispektrat släpps och artisten är från USA så vet man att nu jävlar blir det ingen picknick i parken.

Band som Control, Gnawed, Steel Hook Prostheses och nu albumaktuella The Vomit Arsonist har samtliga det gemensamt att de saknar spärrar. Det är Death Industrial/Power Electronics så rå, kompakt och kompromisslös att det gör fysiskt ont.

 

Låtarna på ”That Which Has Been Forgotten” är på sedvanligt manér ganska så ambienta till en början men långsamt så hårdnar greppet om lyssnaren ju längre in i låtarna man kommer. När de sedan blommar ut i de karaktäristiska väggarna av distat ljud och samplingar så är det som att dras med i en lavin. Det är bara att följa med för det spelar ingen roll vad du gör, ingen kan rädda dig.

 

Mannen bakom reglagen, Andrew Grant, är skicklig på att långsamt bygga upp stämningen från dovt mörker till ren och skär dödsångest. När hans torterade röst skär igenom lagren av oljud så är det så skoningslöst att jag knappt vågar andas. Jag tänker på liknelsen med grodan som låter sig själv kokas till döds då temperaturen sakta höjs under grytan. Det är på samma sätt här; man förstår inte vad det är som händer förrän det är alldeles försent.

Det går att dra vissa paralleller till svenska storheter som Analfabetism och Brighter Death Now, men The Vomit Arsonist gräver ännu djupare ner i industrimörkret.

 

Genom åren har det blivit över 40 album, EP och singlar från den mycket produktive Mr. Grant och frågan är om inte det här är den mest genomarbetade plattan han gjort då den har en tydlig röd tråd och tar allt till sin yttersta spets. Frågan är bara hur han ska gå vidare från det här?

Svaret finns i pressreleasens sista rad: ”Prepare yourselves, for the worst is yet to come”.

 

COPYRIGHT (C) 2023