The Operating Tracks

– ”Once And For All”

ALBUM    Mattias Larsson    2022-07-08

Mer än bra!

7/10

EBM

Tack vare Progress Productions får vi till slut The Operating Tracks på fysisk media. Det är ju naturligtvis en kulturgärning av rang då bandet släppt ett gäng fantastiska låtar genom åren. Albumet är en blandning av gammalt och nytt som dock gärna hade fått vara ett par låtar längre då albumet ganska precis når upp till halvtimmen i speltid.

Bandet har ju gjort en av de bästa synthlåtar som släppts i det här landet, Testify med gästvokalist Rein, och bara den är ju skäl nog för att inhandla albumet.

Men vi får också den underbart udda Daniel, förmodligen den enda synthlåten som innehåller vevlira. Detta tack vare en annan av albumets gästartister, Stefan Brisland-Fernes från Garmarna/Thåström. Det finns för övrigt en smått fantastisk video till Daniel som det är obligatoriskt att titta på efter man läst klart denna recension!

 

Av de nyare alstren är Poison ID och A Dysfunctional Personality bäst. De har båda en bråkig och lite amerikansk känsla i sig som är på gränsen till att vara för mycket. Men med fingertoppskänsla och skicklighet hamnar de på rätt sida gränsen. Nya låten Man faller mig inte riktigt i smaken. Emma Anitchkas röst tar över för mycket och nästintill dränker låten. På en rökig klubb med ett par-tre starka innanför västen kanske den växer. Någon av er får göra en fältstudie och återkomma till mig i ärendet.

 

Det är också en lite lustig blandning av låtar, även om de smälter ihop riktigt bra som album. De introverta Human Blood, 1000 Ways to Die och 1001 slåss om utrymmet med de andra, mer extroverta låtarna. Resultatet hade kunnat bli splittrat och fått albumet att tappa momentum, men tack vare att Calle Nilsson har mixat om de äldre låtarna för att albumets låtar ska ha samma sound känns det ändå hyfsat homogent. Det är dock lite synd att inte The Collider fick vara med. En Front 242-doftande pärla som är en av bandets finaste stunder.

 

Men man kan inte få allt man pekar på, det vore oskönt. Jag nöjer mig med att konstatera att ”Once And For All” är en självklar investering för alla som dras mot den mörkare och tyngre delen av synthsfären.

 

 

 

SPOTIFY

COPYRIGHT (C) 2023