Tukt - "Tukt"

ALBUM     Mattias Larsson     2020-05-07

OK!

5/10

EBM / INDUSTRIAL

Albumdebuterande Tukt har egentligen alla ingredienser; en bra sångare, fet produktion och låtar som sätter sig hyfsat snabbt. Men det finns något i den mixen som gör att det inte når fram till mig. Jag är dock övertygad om att många kommer att omfamna den och sätta den högt på sina årsbästalistor när året är slut.

Redan 2018 fick vi det första smakprovet på den här plattan i form av singlarna Affliction och No Sense of Decency där framförallt den förstnämnda fick mig att höja på ögonbrynen en smula. Välproducerad, halvstökig EBM med kraftfull metalinfluerad sång som verkade tilltala vår många i vår kära subkultur då dessa singlar genererade över 10 000 streams på Spotify.

Personligen såg jag verkligen fram till debuten och var väldigt nyfiken på hur resten skulle låta.

 

Det är en stark debut, inget snack om den saken, men jag har några invändningar som kanske mest visar att jag är en kräsen jävel som inte fattat någonting.

För det första så är produktionen nästan FÖR bra. Det blir ruffigt på det där polerade, lite överproducerade amerikanska sättet som jag har så svårt för. Det låter för snyggt helt enkelt.

För det andra. Mannen vid mikrofonen kan verkligen sjunga, men hans sätt att ideligen skifta tonfall och röstläge från halvgrowlande till gälla skrik får mig mest att tänka på Bobcat Goldthwait från filmen Polisskolan 2 och den tanken är svår att få ur huvudet när jag väl har börjat tänka på det.

För det tredje är det en väldigt ojämn skiva som också hade gagnats av att vara tio minuter kortare.

 

Men: när det funkar är det riktigt bra. Affliction, Reevolution, Chaos Coming On och Spaziba är de fyra spår som sticker ut för mig och som tillsammans med singeln Sodom från förra året utgör de låtar som jag tar med mig från ”Tukt”.

Jag misstänker ändå att det här halvstökiga Wulfband-soundet kan tilltala fler än det avskräcker. Tukt lägger sig nämligen lite vid sidan om de andra svenska EBM-banden då de har en annorlunda låtuppbyggnad och deras sound lutar mer åt amerikansk industrial än Familientreffen om jag får uttrycka det så.

Lyssna och döm själva.

 

SPOTIFY

COPYRIGHT (C) 2023