Vanguard – “Never Surrender”

ALBUM   Benjamin Kristiansen   2016-09-06

Mycket bra!

8/10

SYNTH POP / FUTURE POP

Omslaget till Never Surrender pryds av en brinnande fågel vilken jag uppfattar som fågel Felix. Vanguard kanske inte reser sig från askan men de reser sig däremot upp från att ha varit ett talangfullt  synthpopband till att vara ett fullfjädrat synthpopband  och visa de gamla gastarna var skåpet skall stå.

På duon Vanguards tredje album faller det mesta på plats. Den lite trista produktionen som de första två albumen lidit av är åtgärdat. Låtarna har vässats till ytterligare. Inför tredje albumet signades Vanguard till det etablerade tyska bolaget Infacted och kanske var det precis det som behövdes för att lyfta den Svenska duon. När jag hör nya albumet tänker jag extremt mycket på Mesh. Vanguard gör precis som Mesh synthpop med lite tyngd utan att låta futurepop. Skillnaden är att där Mesh bäst före datum passerats hoppas jag att Vanguard har framtiden i sin hand.

Never Surrender har inte många svagheter. Möjligtvis skulle  man kunna fått till lite mer variation i ljudbilden. Det känns som att albumet rullar på från början till slut av bara farten på gott och ont. På gott för att låtmaterialet är så starkt och på ont för att låtarna flyter lite ihop för att ljudbilden skiljer sig för lite mellan låtarna.

 

"A Different Story" inleder albumet starkt och sätter ribban högt. Det ekar Mesh långa vägar om låten som har bra tyngd och studs. Även spår två "I Want To Live" går i samma anda. Sedan bara fortsätter det. Inte ens när duon drar ner på tempot i låtar som "You Stray" och de avslutande två spåren "Afraid" och "Suffering" tappas något fokus.

Enda spåret jag inte riktigt drar jämt med är "Popularity" som i mina öron känns som ett störande moment.

 

Jonas och Patrik har med Never Surrender gjort ett album som lär leva länge hos mig. Det jag saknat hos ett band som Mesh på senare år tycker jag mig ha funnit här. Utan att låta som något plagiat fyller duon ett tomrum som skapats av allt för många besvikelser från ett band som nog även denna duo en gång i tiden lyssnat in sig på rejält.

SPOTIFY

COPYRIGHT (C) 2023