VNV Nation - "Noire"

ALBUM     Benjamin Kristiansen     2018-11-06

Mer än bra!

7/10

FUTUREPOP / SYNTHPOP

VNV Nation är tillbaka med nya studioalbumet Noire cirka fem år efter förra studioalbumet Transnational. Noire lär göra de flesta inbitna fansen nöjda inklusive mig men inte helt utan frågetecken om man börjar ifrågasätta det.

Noire stärker definitivt VNV Nations redan starka varumärke. Här finns ett gäng starka låtar som lär bredda liverepertoaren. Vad som däremot slår mig är frågan om jag tycker att albumet är bra för att jag är svältfödd på nya låtar av Ronan Harris eller för att albumet verkligen är så bra som jag får för mig. Hade albumet kommit tätare på Transnational tror jag att jag hade klagat på för lite utvecklig medan jag nu snarare är nöjd med att äntligen ha ett nytt album i handen från ett av banden jag älskar mest.

 

Albumet är lite mörkare och lite vemodigare än vanligt. I övrigt är igenkänningsfaktorn hög. Retrokänslan som finns på båda albumen Automatic och Transnational vakar även över nya plattan. Samtidigt finns här intensioner om ett modernare sound som inte fått blomma ut fullt. Framförallt inledande mörka och suggestiva ”A Million” känns väldigt fräsch. Även ”When Is The Future” som var första låt att släppas officiellt från nya albumet tyder på en vilja att låta modernt även om retroanslagen lyser igenom i låten. Låten är dessutom ett av albumets absolut starkaste spår.

 

Ronans röst blir dessutom bara bättre för varje år som går. Det vemodiga anslaget i Ronans röst har definitivt förstärkts och berör mig verkligen på djupet på ett annat vis än förr. Antagligen har samarbetet med Babelsbergs Filmorkester på Resonance-albumet utvecklat Ronans röst.

De flesta av VNVs album har ett lite tyngre spår som gjort för att röja till live och nya albumet är inget undantag. Här heter låten ”Immersed”. En tung men inte så fartfylld låt som maler på bra.

 

Lägg därtill vemodiga direkta poplåtar som ”Wonders” och ”Only Satellites” som får mig att smälta.

 

Noire är albumet du bara skall lyssna på utan att grubbla för mycket. Här finns ju trots allt ett gäng starka nya VNV låtar att älska.

 

SPOTIFY

FOTO HELENE SHIPPEY

COPYRIGHT (C) 2023