We The North – “Endemic”

EP   Benjamin Kristiansen   2016-09-18

Bra!

6/10

SYNTH POP / FUTURE POP

We The North är ett nytt projekt där Johan Hansson från Unitary är inblandad. Projektet benämner sin musik som ”nordic noir” och blandar nytt och gammalt till något hoppfullt melankoliskt inspirerat av de mörka klimatet i Skandinavien.

Musiken är riktigt bra på Endemic, och visst andas det något Skandinaviskt över den. Här finns en kyla och melankoli i musiken som känns typiskt för våra breddgrader. Stilmässigt handlar det om fyllig, elegant, modern synthpop. Fyra originalspår och fyra remixer samsas på denna åttaspårs EP. Vad som begränsar We The North däremot Johan Hanssons röst. Till Unitarys mörka futurepopaktiga musik fungerar hans något begränsade röst väldigt bra, men inte i We The North. Det hade krävts ett bredare röstregister och en känslosammare röst.

 

I övrigt finns det dock inte mycket att klaga på. Endemic inleds med låten "Lost Inside" som känns lite återhållsam. Jag brukar inte fastna för remixer men här måste jag säga att remixen av ovan nämnda låt gjord av Mika Rossi från Autodafeh som ligger senare på EP:n slår originalet rejält. Där original versionen känns som EP:ns svagaste spår på grund av att låten känns lite intetsägande växer låten rejält när Mika klär om låten i electro-skrud.  Starkast lysande är låten "Understand Me" som är väldigt stämningsfull och vacker. Låten har dessutom en ganska stark refräng. ES23 ger låten lite mer fart och bas i sin remix. Mycket bra.

 

We The North imponerar med sin debut-EP rent musikaliskt, men jag ställer mig frågande till sången.

SPOTIFY

COPYRIGHT (C) 2023