Analfabetism - "Den Svagsintes Klagan"

ALBUM     Mattias Larsson     2024-02-17

Mycket bra!

8/10

DARK AMBIENT

På sin åttonde fullängdare släpps demonerna lösa igen. Efter två väldigt ambienta album är ”Den Svagsintes Klagan” lite av en pånyttfödelse till det Analfabetism jag kommit att dyrka. Elak dark ambient med mängder av överraskningar i ljudbilden som gör albumet fullkomligt värdelöst som avslappningsmusik.

Fredrik Djurfeldt (Severe Illusion, Instans m.fl.) lyckas alltid få musiken att låta som om den vore gjord av maskinerna själva. Uråldrigt maskineri som plötsligt kommer igång efter sekel av dvala. Organiskt och mekaniskt i skön förening.

Det finns hela tiden något abstrakt och skevt i ljudbilden hos det här projektet som är väldigt unikt. Antimusik för nihilistiska själar.

 

Svepande ljud drar fram längs en sedan länge övergiven stad. Det enda sällskapet är samplingar, brus, gnissel och distat muller. Bakom ett hörn attackerar en rabiessmittad hund helt utan föraning. Du springer. Du försöker gömma dig men vet inte var nästa fara kan dyka upp.

Det är så det känns att lyssna på Analfabetism.

 

Det är som gjort för att lyssnas på i ett svep, inga lösryckta låtar i en random spellista, det skulle inte funka överhuvudtaget. Och då albumet bara är en dryg halvtimme långt så lämnar Fredrik lyssnaren med en känsla av ofullständighet som bara kan botas med ett tryck på repeat.

 

Om du aldrig har hört Analfabetism så är det här ett utmärkt album att starta med. Därefter kan du ta dig an den fantastiska trippeln ”Skammen”, ”Kniven Sitter Kvar i Bonden” och ”Sjön Där Hon Dränkte Sina Djur”. Du kanske inte kommer att tacka mig, men du kommer att få en musikalisk upplevelse du sent ska glömma.

 

Ännu ett övertygande album från en av, i mitt tycke, Sveriges mest intressanta artister.

 

 

 

 

 

 

 

 

COPYRIGHT (C) 2023