Kulma – ”Deadlight”

ALBUM     Gustaf Hull     2019-12-04

Mer än bra!

7/10

EXPERIMENTAL / AMBIENT / ELECTRONIC / PROGRESSIVE

Ny svensk ”supergupp” bjuder på fängslande känsloutflykter i mörka register.

Kulma består av medlemmar från Kite, God Mother, Domus och Offermose. Den hör plattan är ett av de första släppen från den nya svenska labeln Astronaut Recording som Adam Börjesson håller på att starta upp. Lovande start får jag säga. Lugnt, mörkt och hopplöst. Melodier och slingor som masserar dina magsår, men samtidigt skönt och bitvis hoppfullt. Elektronik möter elgitarrer, röster, harmonier och disharmonier. Välskrivet och välproducerat.

 

Varje låt har sin ljudbild och sinnesstämning. Vackra pads korsas med distade gitarrslingor. Ibland atmosfäriskt och ljust. Ibland mörkt och bitvis elakt. Som Cult of Luna på Valium.  ”Mandy” och ”Leaving Las Vegas” är mina favoritspår. Där finns det där progressiva som fångar mig och håller mig fast. Som att bli gaffad i den elektriska stolen utan att strömmen slås på. Jag lever i en känslomässigt utpost av både mitt lugn och yttersta rädsla. Sedan avslutningen ”Bring Out The Dead” är bara förtvivlad sorg. Snyggt fångat.

 

Deadlight får dig att må ännu sämre den här mörka perioden – på ett bra sätt. En strålande debut vill jag kort summera det. Både för Kulma och Astronaut Recordings. Välkomna och välkomna tillbaka.

 

 

SPOTIFY

COPYRIGHT (C) 2021