Red Mecca – ”Stay”

DUBBELALBUM    Gustaf Hull    2023-10-11

Mer än bra

7/10

ELECTRONIC POP / ALTERNATIVE / AMBIENT

Helgardering för lång och härlig lyssning.

Sist jag recenserade svenska duon Red Meccas musik var plattan Away. I rakt motsatsförhållande heter denna Stay, men känns i sin helhet som en fortsättning i samma anda. Susanne Jonssons viskande sång smeker Jan Strandqvists välproducerade ljudlandskap. Alltid med en ren och genomarbetad struktur. Som alltid när det gäller Red Mecca.

 

Stay är ett dubbelalbum med 17 låtar (om än någon kort). I ett sammanhang där jag betygsätter en helhet flaggar jag redan nu att betyget nästan blir missvisande. För visst finns direkta låtar som till exempel ”Disco”, men också spår som kräver lite mer av ditt öra. Där emellan en rad spår som mest blir en transportsträcka mellan de spår som sticker ut.

Och vad sticker ut då undrar du? Ja, förutom tidigare nämnda ”Disco” kastar jag in ”New Horizon”, ”Bliss” och ”End of All Times”. Vidare tycker jag de mer ambienta – och filmiska - ”The Great and Secret Show” och ”Flight” är exempel på matigare låtar som är rätt sköna att sjunka in i.

 

Jag har sagt det förr och säger det igen; jag lyssnar hellre på Red Mecca som helhet än enstaka låtar. Red Mecca är för mig ett väldigt kompetent band som hittat en fin form med Susanne på de senaste släppen. Inbitna fans behöver inte vänta länge på en release. Fans har bandet gott om – och jag är en av dem. Nu har jag ett dubbelalbum att ploga i högtalarna. Även om jag får gå och byta LP mellan varven. Hade bandet plockat russinen ur kakan hade 10 låtar gett högre betyg, men å andra sidan får du mer musik för samma pengar. Red Mecca helgarderar att alla blir nöjda.

COPYRIGHT (C) 2023