SYNTH.NU SUMMERAR
The best of 2019

Redaktionen delar sina personliga listor med årets bästa musik.

Bokslut 2019 och slutet på ett spännande decennium med mycket bra musik. Nu ser vi fram emot ett nytt år tillsammans med er. Som vanligt har vi bjudit in kära vänner och kollegor i branschen för att även få deras åsikter. Se kolumnen till höger på sidan.

Stort tack för att ni följer oss och ert stöd!

Vilket var årets bästa album?

- VÅR GÄSTPANEL MED VÄNNER OCH KOLLEGOR TYCKER TILL!

CLAUS
LARSEN

(Leæther Strip, Klutæ, Am Tierpark)

 

 

ÅRETS ALBUM -  Steril - "Empiricism"

Ett av mina favoritband genom alla tider, Steril, meddelade tidigare i år att de skulle släppa ett nytt album och det var fantastiska nyheter för mig. Albumet är endast släppt som en limiterad dubbel-CD och den har gått på repeat i vår bilstereo i flera månader. De har hållit på lika länge som Leæther Strip (1989) men har tyvärr inte varit lika galet produktiva som jag, därför är jag så glad att ha dem tillbaka med ett riktigt kick-ass-album!

Om du frågar mig så förtjänar de mycket mer respekt än de får och det här albumet är deras bästa någonsin. Köp det! Det är en riktig ”Stomper”!

Electro Punks Unite!

JOHAN
ARENBO

Zero Magazine

ÅRETS ALBUM - Thom Yorke - "Anima"

Årets mest inspirerande elektriniska album gjordes, föga förvånande, av Thom Yorke och heter Anima. Mannen är ett geni och den här, lika suggestiva som oroväckande platta, är fullt i klass med Radioheads ”Kid A”. Dessutom en uppmuntran till att förkovra sig i Carl Gustav Jungs teorier. Jag vill även lyfta fram Pajaladuon The Magnettes, som kombinerar intelligens, attityd och popkänsla. I en rättvis värld blir de lika stora som Robyn eller Icona Pop. Inför 2020 har jag förhoppningar på Tame Impalas kommande fullängdare – The Slow Rush. Det blir med största sannolikhet en sinnesvidgande upplevelse.

ANDREAS
NOREEN

a.k.a "Depeche-Andy"

 

ÅRETS ALBUM -  She Past Away, Jakuci och Elm

World in my eyes 2019: I vanlig ordning levererade festivalerna Subkult, Kalabalik på Tyrolen och Bodyfest musik och nöje för de svartklädda massorna. Kite fortsatte att leverera formidabla gig live och gamla electrorävar som Front 242 och Kraftwerk visade vid upprepade tillfällen att de fortfarande äger relevans.

Årets största scenshow presenterade dock Rein. Tre gånger om fick jag möjlighet att avnjuta hennes perfekt sammansatta spelningar. Vad månde bliva i framtiden? Jag förväntar mig fortsatta stordåd.

2019 års bästa album? Ja, det Turkiet sabbade på den politiska arenan tog de igen med råge på den musikaliska; Jakuci och She Past Away har snurrat frekvent hemma i pojkrummet under året. Elms andra album var även det mycket lyssningsvärt.

I övrigt har jag välkomnat saknade akter som Spark! , Emmon och Presto Fervant. Det känns alltid skönt att återse, och höra, gamla favoriter!

TORNY GOTTBERG

(Progress Productions / Cryo / Fysisk skivnörd deluxe)

ÅRETS ALBUM -  Fix8:Sed8 - "Warning signs"

2019 ett musikaliskt år jag faktiskt tycker har vart mycket bättre än de två senaste åren. Acretongues fantastiska "Ghost Nocturne", Test Deptartment "Disturbance", Ordo Rosarius Equilibrios fina "Let´s Play (Two Girls & A Goat)" tillsammans med Statiqblooms gryma "Asphyxia" har alla gått varma senaste året.

Men finns det en skiva som jag personligen vill lyfta fram är det tyska Fix8:Sed8 och hans "Warning Signs". Ett mörkt, skräckfyllt album som alla fans av Skinny Puppy och liknande kommer älska. Det är välproducerat och snyggt. Ett riktigt bra album som jag mer än varmt kan rekommendera.

 

ANNA
ÖBERG

Artist

ÅRETS ALBUM -  Sjöblom - "A Victory of love" (EP)

Då jag älskar när man blandar Pop, synth och New wave (och gärna andra hårda ingredienser) så vaknade jag lite när jag hörde Sjöbloms nya skiva

som dock är en EP och med lite remixer inlagda.

Första låten är härligt depprockig i början. Som blommar ut i melodier och poppar till sig.

Sjöblom sjunger till vardags med The Exploding Boy."

PAULINA TJERNLUND

DJ och klubbarrangör

ÅRETS ALBUM -  The Golden Filter - "Autonomy"

Ibland hittar man sina nya elektroniska favoriter på en alt-folkrockkonsert!

När Sharon Van Etten gästade Göteborg i år så hade hon med sig The Golden Filter som support. Trots att hon på sin senaste platta kör lite mer elektroniskt så kändes valet av förband lite udda. Men jag drogs in i den suggestiva musiken, med drag av både EBM, techno och postpunk, och med en sångerska som för tankarna till Portishead, fast för 2020-talet. På "Autonomy" känns varje låt som del av ett soundtrack till en dystopisk film i svartvitt, med insprängda scener från ett rave i en mörk källarlokal endast upplyst av ett frenetiskt blinkande stroboskop.

 

FOTO SVARTPUNKT

PS: Minns ni 2018? Läs den listan här!

01

02

03

04

05

06

07

08

09

10

01

02

03

04

05

06

07

08

09

10

01

02

03

04

05

06

07

08

09

10

01

02

03

04

05

06

07

08

09

10

01

02

03

04

05

06

07

08

09

10

01

02

03

04

05

06

07

08

09

10

MATTIAS LARSSON


Lucifer´s Aid – "Panic"

Årets bästa album är 40 minuter av hård elektronisk perfektion. Calle Nilssons kompakta body av belgiskt snitt slår än en gång alla andra på fingrarna.

 

Amnistia – "Black Halo"

Tyskarnas överlägset bästa skiva i karriären. En tiopoängare helt utan svagheter som kan, och bör, lyssnas på från start till mål.

 

Cryo – ”The Fall of Man”

Bandet som personifierar hög lägstanivå levererar än en gång.  The Fall of Man har tagit lång tid att göra och är extremt genomarbetad. Men det låter så avslappnat och självsäkert att man baxnar.

 

Elm – ”Extreme Unspoken Tension”

Peter Elm fortsätter att göra benknäckande bra EBM. På album nummer två har i stort sett allt blivit tajtare. Resultatet är en framtida klassiker.

 

Analfabetism – ”Sjön Där Hon Dränkte Sina Djur”

En obehaglig, mörk och lågintensiv resa som får alla hår på armarna att resa sig av ren chock. Fredrik Djurfeldts mörka dödsindustri/ambient fascinerar gång på gång.

 

Run Level Zero – ”Swaerm”

Vilken comeback! Som att återse en gammal kär vän och upptäcka att hen fortfarande är en lika fantastisk människa som för elva år sedan. Bandets melankoliska och mörka electro har inget bäst före-datum.

 

Rammstein – ”Rammstein”

Det tog tio år för de tyska industrimetalgiganterna att få ut en ny platta. Men det var värt varenda minut av längtan. Fortfarande störst och bäst i genren.

 

MZ.412 – ”Svartmyrkr”

Vantasvart och blytung industri som tvingar ner dig på knä. Den respektingivande trion mal ner allt motstånd som vågar komma i deras väg, brutalt och obarmhärtigt.

 

Sukabura – ”Jazgot”

Oldschool EBM med sång på polska är precis lika coolt som det låter. Andre Van Der Berg släppte sitt album lite i skymundan endast på Bandcamp. Men högkvalitativ body undgår inte mig.

Årets största överraskning.

 

Hocico – ”Artificial Extinction”

De mexikanska bastarderna fortsätter att röja på lika vildsint som de alltid gjort. Men de gör det beväpnade med riktigt bra låtar och en produktion som andra band i genren bara kan drömma om.

 

 

MATTIAS LÅTAR 2019

1. Pouppée Fabrikk – Only Control

2. Qual – Inject Your Mind

3. Fixmer/McCarthy – Let it Begin

4. Rein – Off the Grid

5. Agent Side Grinder – Inner Noises

 

 

 

HENRIK KANATIDIS

 

Nick Cave And the Bad Seeds – ”Ghosteen”

Nick Caves album Murder Ballads behandlade döden och människans brutala natur. På Ghosteen kom döden närmare och blev personligare på grund av Nicks sons Arthur och bandmedlemmen Conway Savages död. Vackert så att det förslår och bland det bästa Nick Cave någonsin gjort.

 

Motormännen – ”Samhällsinformation”

Anslagstavlan och 80-talets debattprogram på syra. En bättre version av DDR-Sverige helt enkelt.

 

Bottenvikens Silverkyrka – ”Tre-Noll-Treenigheten”

Sakral techno. Lät det så här i kyrkan varje söndag skulle jag i alla fall ta mig en allvarlig funderare över att gå dit. Acid Amen.

 

Hante. – ”Fierce”

Hante. fortsatte att leverera mörker av samma höga klass om hon gjort sedan 2015.

 

Kitka – ”K”

Svenska elektroniska artister släppte skivor av hög klass under 2019. Sundsvallsduon Kitka var inget undantag.

 

My Love Kills – ”Glitch”

Svensk-franska duon Glitch med den inte helt okände Fredrik Sigeback som en av de två medlemmarna gav oss mörka tongångar av det lite hårdare slaget. Även om det tog fem år från det att första låten till skivan skrevs tills att skivan släpptes så var det värt väntan.

 

Lizette Lizette – ”NON”

Lizette Nordahl lämnade de lite hårdare queerbodytongångarna bakom sig och närmade sig chilll out och lite orientaliska tongångar på ett riktigt bra sätt och tog i mitt tycke ett steg i rätt riktning i sin karriär.

 

Eleven Pond – ”Drive”

Även om Eleven Pond troligtvis aldrig kommer att göra en lika bra låt som Watching Trees så var Drive ett utmärkt album med en skön blandning av synthpop och Joy Division.

 

Red Mecca – ”Truth”

Mer svenskt och ytterligare ett band från Sundsvall. Nya medlemmen Susanne Jonssons insats var oklanderlig både vad gäller hennes textförfattande och hennes sång.

 

Boy Harsher – ”Careful”

Boy Harsher lyckades släppa inte mindre än tv album under 2019, Careful och Country Girl Uncut. För min del föll det förstnämnda mig mest i smaken.

 

 

HENRIKS LÅTAR 2019

1. ANNA – Galactic Highways

2. Rammstein - Deutschland

3. Red Sleeping Beauty – We Are Magic

4. Rex the Dog - Vortex

5. Nick Cave And The Bad Seeds – Spinning Song

 

 

 

 

GUSTAF HULL

 

Agent Side Grinder - "A/X"

Agenten är död - länge leve agenten skrev jag i min recension. Ny sångare - ny energi blev ett lyckat koncept i min bok. Lite spretig platta - men bra!

 

Drab Majesty - "Modern Mirror"

Blandar gammalt och nytt på ett spännande sätt med ett eget sound och låtar som går in i själen. Fick även de ett bra betyg av mig.

 

Unroyal - "Mainstream"

Umeå positionerade sig även på den elektroniska musikkartan i år. Läs recensionen här.

 

She Past Away - "Disko Anksiyete"

New wave / cold wave från Turkiet som briljerade.

 

Jónsi & Alex – ”Lost & Found”

Hopplöst och förtvivlat vemod som jag gav ett gott betyg.

 

Thom Yorke - ”Anima”

Som alltid lagom svårt och introvert. Men snyggt och skön stämning.

 

Anna Öberg - "Va fan har jag gjort"

Anna undrade va fan hon gjort. Något coolt och riktigt bra säger jag.

 

Kulma - "Deadlight"

En härlig svensk debut med svårtillgänglig ambient som jag gillade.

 

BURG - "The Silent Earth"

Mr Ollila vet hur han ska skruva till sina maskiner och i stunden skapar han unika låtar. Som detta soundtrack till en film som inte finns. Läs mer!

 

Cryo - "The Fall of Man"

Alltid med bägge fötterna på jorden levererar de som vanligt elektronisk musik som ger oss i publiken vad den vill ha - men också vågar nya grepp.

 

 

GUSTAFS LÅTAR 2019

1. Agent Side Grinder - "Inner Noises"

2. Six Leaves Left - "We Are Brave"

3. Antipole - "Syndrome"

4. Pouppée Fabrikk - "Only Control"

5. Mördelin - "Black and Red"

 

 

ERIK ÅNGMAN

 

Bat For Lashes - ”Lost Girls”

Natasha Khan levererar ett nästan perfekt konceptalbum som andas ett syntfyllt 80-tal med referenser till allt från The Lost Boys, Stranger Things, Nile Rodgers och The Cure till valfri John Hughes-film.

 

Doomsquad - ”Let Yourself Be Seen”

Med lika delar pop och dansgolv så är syskonskaran Blumas senaste platta en formlig explosion av cool, smarta texter och kreativa arrangemang.

 

Agent Side Grinder - ”A/X”

Ett rejält ombildat ASG släppte sin bästa och mest varierade skiva hittills. Mörk, tung, elektronisk postpunk som borde bli Sveriges nästa stora elektroniska musikexport.

 

Floating Points - ”Crush”

Som en påse Gott & Blandat, full av progressiv elektronika med allt från aviga dansgolvsrökare till ofantligt vackra fusioner av elektronisk och akustisk instrumentering.

 

Thom Yorke - ”Anima”

Radioheads egensinnige frontman är tillbaka med sin bästa och mest sammanhållna platta hittills. Modern elektronisk musik av bästa kvalité och samtidigt lättillgängligt och alldeles, alldeles underbart.

 

Boy Harsher - ”Country Girl Uncut”

OK, hälften av plattan är inte ny men det är ändå Boy Harsher i högform med ett lite mer tight sound och lite mindre flum. Bör inte missas!

 

Caterina Barbieri - ”Ecstatic Computation”

Ett fantastiskt album där Barbieri renodlat och förfinat sin arpeggiatordrivna musik till skira, vackra kompositioner som verkligen berör.

 

Fader - ”In Shadow”

Neil Arthur och Ben Edwards (Benge) levererade ännu ett högkvalitativt släpp som är fullt av det som blivit Faders signum. Mörkt, absurt, elektroniskt och svängigt.

 

Fuyjiya & Miyagi - ”Flashback”

Mina kraut-elektroniska favoriter återkom med ett av årets mest svängiga släpp och fantastiska texter som t.ex ”If you’re an ice-cream, go fucking lick yourself”

 

Stephen Mallinder - ”Um Dada”

Med första soloplattan på 35 år så återkommer Cabaret Voltaire-veteranen med robotiska, smygfunkiga popexperiment som kan få vem som helst att börja nicka i takt med musiken.

 

 

 

ERIKS LÅTAR 2019
1. Ladytron - ”The Island

2. TR/ST - ”Gone”

3. James Blake - ”Barefoot In The Park”

4. Wrangler - ”Anthropocene”

5. Com Truise - ”Persuation Systems”

 

 

 

 

MARTIN BRANDHILL

 

Agent Side Grinder - ”A/X"

Agenten dog och återstod igen med ett energirikt medryckande elektroniskt album som kan vara en av de bästa som har kommit från Progress Productions.

 

Jakuzi - ”Hata Payı"

Turkisk post-punk/synthpop bandet som flörtar lite med David Bowie, Depeche Mode och Ladytron. Min personliga stora överraskning från året.

 

Us - ”First Contact"

Skotsk-svenska samarbetet har burit frukt ända ut till rymden. ”Houston, Stockholm hör dig klart och tydligt”.

 

Rammstein - ”Rammstein"

2010-talets största och viktigaste comeback album från Tysklands största musikexport.

 

Kårp - ”Album 1"

Göteborgsbandet som flyger högt, men greppar tag i en med sina medryckande melodier och enastående sånginsats.

 

Saft - ”Allting Har Ett Slut"

Lekfullheten i Carl Steinmarcks projekt berör en starkt än en gång.

 

Unroyal - ”Mainstream"

Sveriges positivaste överraskning inom synthpop/electropop som känns tidlös. Framtiden är ljus för Umeå-projektet.

 

Spark! - ”Chaos"

Kaos är bara förnamnet för Mattias Ziessow och Christer Hermodsson, en bra uppföljare till Maskiner.

 

ELYXR - ”Eternal Life Eternal Youth"

Med flera gästartister är ELYXR kanske troligen det amerikanska svaret på Röyksopp.

 

Electric Youth - ”Memory Emotion"

Solid nytt album från Toronto-duon och klar kontrast mot Breathing, filmmusikalbumet vars film blev aldrig klar och släppt för allmänheten.

 

 

 

MARTINS LÅTAR 2019

Rammstein - ”Deutschland"

Caspro - ”Memory Drive”

Jakuzi - ”Süphe”

Hatari - ”Hatrið Mun Sigra”

Unroyal - ”Something Stayed"

 

 

 

BENJAMIN KRISTIANSEN

 

Fragrance - "Now That Im Real"

Fransmannen Matthieu Roche som kallar sig för Fragrance gjorde den snyggaste elektroniska popen 2019. Välproducerat, nytt och fräscht och med lagom dos nostalgi.

 

Saft - ”Allting Har Ett Slut”

ur trött jag än är på gammal hederlig synthpop går det inte att värja sig för Saft. Albumet kom i Januari och jag lyssnar fortfarande på det. Det om något är ett bra betyg.

 

Drab Majesty - ”Modern Mirror”

Drab Majesty må ha gjort mig besviken live men Modern Mirror gjorde mig definitivt inte besviken. Elegant The Cure doftande pop när den är som bäst.

 

The Foreign Resort - ”Outnumbered”

Från andra sidan sundet kommer danska The Foreign Resort. Outnumbered är fylld med post-punk som för tankarna åt The Cures mer energiska sidor.

 

Agent Side Grinder - ”A/X”

ASG släppte albumet med den bästa mixen av Depeche-vibbar och post-punk.

 

Hapax - ”Monade”

Italienska Hapax fick till en bra mix på Monade av elektronik, post-punk och en dos gothiska undertoner.

 

Boy Harsher - ”Country Girl Uncut”

Jag skiter i om det räknas som ett nytt album eller inte beroende på definition. Strået vassare än albumet Careful som också kom under året. Live körde de över det mesta jag såg under året.

 

Solveig Matthildur - ”Constantly In Love”

Solveig framstår altmer som den starkast lysande stjärnan i bandet Kaelan Mickla. Jag håller hennes soloutflykter till och med högre än bandet hon spelar i. Albumet är egensinnigt och ger en vissa Björk-vibbar.

 

Body Of Light - ”Time To Kill”

Amerikanska Body Of Light övertygade mig så mycket live att albumet växte rejält efter att ha sett dem. Modern retro synthpop gjord av en ny generation.

 

She Past Away - ”Disko Anksiyete”

She Past Away fortsätter inte bara att vara unika på grund av att de sjunger på Turkiska utan för att de släpper album på album som håller hög klass.  Nya albumet inget undantag.

 

 

 

BENJAMINS LÅTAR 2019

1 Emphaty Test: Empty Handed

2  Hatari: Hatri Mun Sigra

3 3Teeth: Pumped Up Kicks

4 Twin Tribes: The River

5 Apoptygma Berzerk: A Battle For The Crown

 

 

COPYRIGHT (C) 2023