Abu Nein - ”Secular Psalms”

ALBUM     Mattias Larsson     2020-11-21

Mycket bra!

8/10

ELECTRONIC / POSTPUNK

En av förra årets mest intressanta nykomlingar på den svartklädda scenen har äntligen släppt sitt debutalbum. Melankolisk och postpunkig elektronisk pop som borde tilltala fans av Linea Aspera, Rue Oberkampf och Agent Side Grinder.

Att vara introvert och svårmodig är inget negativt i min värld. Jag gillar udda fåglar och får alltid någons slags faderskänslor för sådana människor. Och det gäller faktiskt Abu Nein och deras musik också. De låter så introspektiva och lite återhållsamma att jag bara vill ge dom en kram och säga att jag finns här.

Att ha ett sound som är lite titta-ner-i-golvet kan lätt bli tråkigt och förutsägbart, men de undviker den fallgropen med lite tjurig ståndaktighet och smarta melodislingor.

 

Och jag måste nämna Erica Li Lundqvists röst som en stor anledning till varför jag fastnat för bandet. Hon har en oerhört behaglig och lugnande röst. Den är som en nyinköpt dunkudde man inte vill lämna på morgonen. Den i kombination med väl valda synthljud och snygga Cure-gitarrer gör det väldigt lätt att stanna kvar i deras värld.

 

Det är väldigt svårt att motstå drivet, känslorna och melodierna på ”Secular Psalms”. Jag vill framförallt nämna Love In Vain och I Will Rise som båda hör till det bästa som släppts de senaste åren.

Jag gillar också att det inte är inställsamt någonstans. Kanske andas vissa låtar hopp och ljus, men det går i så fall mig helt förbi. För mig är det en tät och dyster skiva och jag känner inte att någon behöver motbevisa mig på den punkten. En annan styrka ligger i det faktum att refrängerna inte är refränger, de är bara låtens titel som slängs ut nästan på måfå lite varstans i låtarna på äkta DAF-manér.

 

Vi är inte bortskämda med svenska band som har det här soundet och det gör det såklart extra roligt att Abu Nein levererar en såhär pass stark debut.

Som på alla förstlingsverk finns det lite skavanker här och där om man nu nödvändigtvis måste leta efter sådana, men det är inget jag känner stör eller nämnvärt förändrar mitt helhetsintryck av skivan.

”Secular Psalms” är och förblir en stark kandidat till årets tio-i-topp för min del.

SPOTIFY

COPYRIGHT (C) 2023