BlakLight – ”tHE pADDED rOOM”

ALBUM      Gustaf Hull    2023-06-08

Mer än bra!

7/10

DARK SYNTHPOP

Alternativt arbetssätt ger lyckat utfall.

LA-baserade BlakLight med Brian Belknap och Adam Collier är tillbaka. Jag själv upptäckte dem med singeln ”Into The Void” som kom för ett par år sedan, men bandet har funnits sedan 2020. Mörk synthpop i olika tempo. Välproducerat och välskrivet. I stora drag.

 

Låt oss då tala om nya albumet tHE pADDED rOOM. Jag gissar att den udda användningen av versaler och gemener är någon slags tolkning av galenskap kopplat till ”ett vadderat rum” – men bara en gissning. Vidare galenskap hör jag inte. Tvärt om. Den ger ett väldigt stabilt intryck.

 

Av vad jag läst så har Brian och Adam valt ett annorlunda arbetssätt den här gången. Första tanken var tydligen att albumet skulle bli instrumentalt – men så blev det inte. Och det är jag glad för. För även om det här albumet inte är lika melodistarkt som deras tidigare, så har det ett annat djup och sången får en mycket djupare avtryck. Vi får helt enkelt se en annan sida av BlakLight.

 

Med det sagt så kräver det också lite mer av dig som lyssnare. Det tog mig ett par lyssningar innan jag kom in i albumet. Men det är välinvesterad tid. För med låtar som till exepel ”Devour” och ”This Is The Place” så får man en riktigt härlig upplevelse med noga avvägda ingredienser av tyngd och vemod.

 

tHE pADDED rOOM har många kvalitéer och ett nytt grepp från bandet. Den 27 oktober väntar deras trejde fullängdsalbum – The Haunting of Us. Jag hoppas – även om de säkert kommer utgå från sitt ursprungliga sound – att de kommer att plocka med sig en del av känslan av det här albumet även på det.

COPYRIGHT (C) 2023