Essenger - "After Dark"

ALBUM     Gustaf Hull     2020-07-01

Mer än bra!

7/10

SYNTHWAVE / ELECTRONIC / MODERN ALT ROCK

En välproducerad melodiupplevelse.

Sedan förra året har den Kansas City-baserade producenten Jeff Simpson gjort sig hörd under namnet Essenger. Med flera spännande singlar och samarbeten med andra artister, som till exempel Scandroid, är det uppenbart att han inte bara är en duktig producent – utan även en skicklig låtskrivare. Essenger hamnar under synthwave-genren. Men det finns uttryck av betydligt modernare referenser. Till exempel kan jag tycka att Daft Punks ande är närvarande ibland. Både när det gäller sättet han jobbar med grooven, men också vocodern. Lyssna på ”Offworld” så förstår ni.

 

Hur som helst. After Dark är en efterlängtad debut och inget annat än en bra sådan. Albumet är genomarbetat, välskrivet och har många starka melodier. För det är så lätt att låta produktionerna vara den stora upplevelsen i den här genren. Men icke. Här finns skaparkraft och musiklitet med många moderna grepp i mixerbordet, som snarare sneglar på EDM än synthwave om man ska vara krass. Det är rätt tydligt i låten ”Exopolitan” till exempel.

 

Känsliga synthlyssnare kanske baxnar när de hör låterna ”Lost Boys”, där han har jobbat med bandet Young Medicine, och efterföljande ”Downfall” med Lexi Norton. Där blir det väldigt mycket amerikansk, alternativ rock. Ja, nästan emo core (!). Nej, häng inte upp er på det och ägna istället öronen åt albumets två bästa spår som är ”After Dark” och ”Empire of Steel”. Fantastiska låtar och balsam för de som törstar efter mer elektroniska toner.

 

Från den här punkten kommer allt fortsätta framåt lika framgångsrikt för Jeff. Med After Dark behöver han varken bevisa att han kan skriva låtar eller producera. Det har vi tydligt märkt. Istället ska det bli väldigt spännande att se var han tar oss. Jag är med, är du?

SPOTIFY

COPYRIGHT (C) 2023