Michael Idehall

– ”Unending Crisis”

ALBUM    Mattias Larsson    2022-06-08

Mer än bra!

7/10

EXPERIMENTAL / INDUSTRIAL

Den ständigt kreative och nyfiket sökande Michael Idehall experimenterar vidare med en splitterny kassett. Ännu än gång känns det som resan är viktigare än målet. Likt en gourmand på matresa provar han på allt och lite till men lyckas ändå få till en helhet som imponerar. Men det tar tid att ta till sig ”Unending Crisis”.

Idehall rör sig över hela industrispektrat, och här mer än någonsin i mina öron. Det är minimalistisk ambient, slamrig oldschool-industri och statiskt brus och muller i skön och lite förvirrande förening. Sången pendlar mellan återhållet mässande á la Ordo Rosarius Equilibrio till vansinnesutbrott i Haus Arafnas anda och man kan bara spekulera i hur herr Idehall egentligen mår.

 

Det är som sagt ingen enkel uppgift att ta sig an. Det svänger fort och alla infall och stilbyten gör det svårt att hänga med till en början. Men det är en vansinnigt underhållande resa man bjuds på här.

Personligen roas jag mest av de spår som drar åt SPK/Thorofon då jag verkligen gillar hur Michael får det att låta som det är gjort på akustiska instrument. Soundet är trasigt, skitigt och fylligt levande. Imponerande hantverk.

 

De ”lugnare” låtarna har en tendens att flyta förbi min koncentration, men efter ett stort antal sessioner med den här kassetten faller även de pusselbitarna på plats. Men jag ser dem mer som välkomna kontraster till de mer intensiva låtarna än något annat. Jag märker hur jag återkommer till vissa av spåren lite oftare. Den snudd på dansanta Witchdoctor och den aggressivt ettriga Tarpit Paradise tillhör mina favoriter här tillsammans med titelspårets långsamt rituella oljudsexperiment.

 

Det är inte lättsmält. Det är inte inställsamt. Men det är förbannat intressant och gjort med stor artistisk integritet och nyfikenhet som bör upptäckas av fler.

 

COPYRIGHT (C) 2023