Michael Idehall - ”War Magic”

ALBUM     Mattias Larsson     2022-02-04

Mycket bra!

8/10

INDUSTRIAL / EXPERIMENTAL

I nästan 20 års tid har Michael Idehall levererat både intressant och genomtänkt experimentell musik inom industrigenrens olika underavdelningar.

”War Magic” är inget undantag och hör till det absolut bästa han gjort. Skramlig, infallsrik industri målad med bred pensel. Oavsett om man går igång på SPK, Trepaneringsritualen eller Folkstorm lär man nå någon form av klimax med detta album.

Skivan börjar lite trevande. Det tar några låtar innan ljudlandskapen verkligen landar hos mig som lyssnare. En blandning av field recordings, mässande talsång och ljudet av skrot är vad som möter dig initialt för att utvecklas till något mer obehagligt ju längre in i musiken man färdas.

Det blir mörkare, hårdare och mer aggressivt för varje låt. Mer oljud, mer skrammel utan att tappa nerven och den röda tråden.

 

Sången, som jag personligen har sett som den svaga länken på tidigare plattor, har här varierats något och levereras både helt naken och med diverse effekter. Ibland neutral, likt en åklagare som läser upp åtalspunkter och ibland mer hotfull.

Jag hade gärna sett att någon gästvokalist av valfritt kön hade bidragit med sina färdigheter på ett par av låtarna då de inte riktigt lyfter, alternativt låtit dessa vara instrumentala. Men det är bara en parentes i sammanhanget.

 

Jag gillar hur Idehall rör sig mellan det mörkt ambienta via det organiskt rituella till de mörkaste hörnen av dödsindustri under plattans gång. Han använder verkligen hela spelplanen. Det finns liksom inga transportsträckor på ”War Magic”. Vi rör oss hela tiden från punkt A till punkt B. Den här resan har ett tydligt mål. De referenser som dyker upp i huvudet under tiden jag lyssnar är tidigare nämnda Trepaneringsritualen, men jag kommer även att tänka på Megaptera och Altar of Flies även om det först och främst låter väldigt eget.

 

Oavsett om man gillar industrimusik som konstform för det kreativa användandet av ljud (och oljud) eller om det är den mer olycksbådande stämningen man vill åt så får man här sina behov mer än tillfredsställda. Rekommenderas varmt.

 

 

 

 

 

BANDCAMP

COPYRIGHT (C) 2023