Katjusja – “ (Jag är) The Bomb”

ALBUM      Mattias Larsson    2018-01-29

Mycket bra!

8/10

SYNTHPOP

Katja Nielsen har snickrat ihop en imponerande debutplatta som är medryckande, kaxig, sorgsen och dansant på en och samma gång. En debut med en hel del attityd.

Hösten 2017 kom den första singeln, "Alla Ska Med", som verkligen fick mig att stanna upp i vardagen. Då det går ungefär tretton tråkiga svenska synthpopband på varje dussin så blev jag väldigt glad att få uppleva något som var välproducerat, hade driv, bra sång, och framförallt: en refräng som satte sig direkt.

Vi snackar punkig synthpop med DIY-känsla. Soundet befinner sig någonstans mellan ett uppkäftigt Page och Welle: Erdball. Det är befriande rakt, enkelt och det finns en grundidé som många andra band saknar. Katjusja känns aldrig krystad.

 

I texterna avhandlar hon självupptagna män, politik och nostalgiska tillbakablickar och hon gör det med självklar pondus och ett väldigt underhållande språk. Vad sägs om textraderna:

”Du kunde rabbla alla filosofer/Du kunde Dostojevskijs alla strofer” eller ”Du hade läst Noam Chomsky/Du kunde recitera Trotskij” i låten Du Hade Älskat På En Sandstrand där alla ”svåra” killar får sig en rejäl känga. Lysande!

 

Jag har många favoritlåtar men topp tre är nog titellåten "(Jag är) The Bomb" som garanterat hade blivit en radiohit om bara de svenska radiostationerna hade sett bortom Justin Bieber och Ed Sheeran.

Bara För Att De Säger hade lätt platsat på ”Speak And Spell” med sitt självklara driv á la Photographic och Ge Mig En Anledning låter så mycket 1982 att jag mentalt blir 10 år igen.

Det är egentligen bara mot slutet som euforin över att ha hittat en pärla dämpas något. Framförallt av de två låtarna Kampen Är Evig, som känns fortfarande som en demo, och Livet Tog Sin Hämnd som bara är…långtråkig om jag ska vara ärlig.

Lyckligtvis får vi studsa runt till den Vince Clarke-iga Den Som Sa Det Den Var Det som avslutning och då känns allt bra igen.

 

Det här är en av de starkaste synthpopplattor jag hört på många år. Det finns inte så mycket mer att säga mer än att på 35 minuter utklassar Katjusja det mesta i genren.

 

 

 

FOTNOT: Förra året gjorde Synth.nu en intervju med Katjusja - läs här!

SPOTIFY

COPYRIGHT (C) 2023