Korine - "Tear"

ALBUM     Gustaf Hull     2023-02-23

Mycket bra!

8/10

ELECTRONIC POP / SYNTHWAVE / POST PUNK

Melodistyrka som lirar i sin egen liga.

Philadelphia-baserade duon Korine, med Morgy Ramone och Trey Frye, är tillbaka med sitt tredje album. Och givetvis handlar det om en fortsättning på deras melodistarka koncept med referenser till elektroniska 80-talsakter. Men med en stort portion eget ID.

 

Personligen var jag aldrig orolig. Om Korine kan hålla i den höjd de haft med föregående album och singlar så är ingångsvinkeln mot ett bra betyg rätt given. Och Tear kommer inte att göra dig besviken.

 

I rak jämförelse tycker jag att förra plattan - The Night We Raise från 2020 - kanske hade ett något mörkare skimmer av sig. Om än något. Korine är nämligen mästare på att hitta vemodet även i melodier stämda i dur. Men det är smart att bredda albumet på det sättet – för jag är övertygad om att de ökar räckvidden lyssnare.

   Och som jag tidigare skrev – men ett personligt ID. Det är inte svårt att känna igen Korine på soundet. För den som snabbt blir mätt på det kanske kan tycka att ett helt album med Korine kan bli lite enformigt. Jag förstår det, men Tear har en variation som borde behålla ditt intresse. För låt oss bara nämna inledningsspåret – som även varit singel – ”Mt. Airy”. I min bok var det en av de bästa låtarna som släpptes förra året och jag har spelat den extremt mycket. En hit. Men singlarna ”Train To Harlem” och ”Forevermore” är nog så starka. Andra bra albumspår är ”Crystalline” och ”Chimera”.

 

Kanske att jag ibland önskar att Korine kunde leta sig ner på djupet ibland för att bredda nyanserna. Våga bryta konceptet lite mer tvärt. Men å andra sidan åstadkommer de så många starka melodier i rad att det blir en egen uppvisning i att skriva melodistark, elektronisk pop som få band kommer ens i närheten av.

 

Tear tror jag är albumet som kommer att ge bandet det uppsving som gör att fanbasen kommer att öka exponentiellt. Soundet ligger bra till i tiden just nu och låtarna finns där. Hypen lär sprida sig och jag säger att vi ser Korine på våra europeiska scener redan senare i år. Eller om det bara är jag som hoppas för mycket? Men Korine är här för att stanna. Det garanterar jag.

 

 

 

 

 

 

 

 

SPOTIFY

COPYRIGHT (C) 2023