Kubbi - "Taiga"

ALBUM     Gustaf Hull     2018-05-25

Bra!

6/10

CHIPTUNE / ELECTRONIC / AMBIENT

Vackra låtar som underhåller mer än de berör.

Det här är en artist jag hoppas fler har koll på än jag tror. För en skickligare programmerare i den genre Kubbi (a.k.a. norrmannen Vegard Kummen) presterar får du leta efter. Förra plattan Ember tycker jag var magisk. Bra variation och låtar som både roade och engagerade. På Taiga är det mer åt strölyssning än engagerad lyssning. Den djupa beröringen är inte lika stark. Ändå vilar samma ande över till exempel ”Plume” och ”Spiritdancer” som otroliga ”Pathfinder” från Ember.

 

Kubbi benämner sig som chiptune i första handslaget. Det kan jag hålla med om, men de inslagen har minskat kraftigt de två senaste plattorna i jämförelse med Circuithead där det soundet är mycket tydligare. Jag skulle nog snarare vilja gravitera mot en mix av chiptune och ambient i dagens sound. Nästan lite triphop i trumstilen mellan varven. Där skapar Kubbi något unikt. Och som sagt – vilket enastående programmerande. Skulle gissa att Vegard arbetar i en trackerbaserad DAW, vilket i sådana fall är än mer imponerande. Mix och master viskar sköna audioupplevelser med dina högtalare-  eller hörlurar. Enough said.

 

Då har jag fått berätta hur begåvad Kubbi är. Då återstår det bara att säga att Taiga inte gör samma djupa intryck som Ember. Starkt undantaget låten ”Hunter” där en inlånad sångresurs skapar plattans starkaste ballad. I övrigt ännu ett vackert, underhållande och sammanhållet album. Snyggt jobbat Kubbi.

 

 

SPOTIFY

COPYRIGHT (C) 2023