Leæther Strip – ”World Molæster”

ALBUM     Mattias Larsson   2018-09-09

Fantastisk!

9/10

EBM

Claus Larsen firar 30 år som artist och han gör det med en av sin karriärs bästa skivor. Med en enorm kärlek till EBM och sina fans hittar han ständigt ny inspiration till att göra musik som känns. Jag menar, hur många andra band låter egentligen vitala och relevanta efter tre decennier?

Låt oss börja med Odium, plattans första låt. I mina öron är det en av de tio bästa Leæther Strip-låtarna någonsin. En mäktig låt som bara stegras och blir bättre och bättre för varje gång man hör den. Den känns, precis som resten av skivan, fokuserad, viktig och är gjord med säker hand. Den kräver verkligen din uppmärksamhet, och en bättre inledning än så är det svårt att hitta.

 

Fortsättningen är inte mycket sämre. I låt efter låt visar Claus upp sin skicklighet som låtskrivare och musiker. Det är sådant driv, sån tyngd och genomfört med sån självklar fingertoppskänsla. Det är imponerande att 30 år in i karriären leverera ett 17 låtar långt album utan att man upptäcker några utfyllnadsspår. Jag lyssnar och slås av att det i stort sett inte finns några svaga spår här.

Att välja en favoritlåt är därför väldigt enkelt. Det är i stort sett bara att blunda och peka.

 

Men jag vill ändå, förutom Odium, nämna titelspåret World Molæster, Cracks So Deep, Have No Fear och The Great Wide Closed då de sparkar stjärt något alldeles djävulskt.

The Sound of Sheffield är en annan pärla. Från början var det tänkt att Phil Oakey skulle vara gästsångare men av någon outgrundlig anledning så svarade hans management aldrig på den förfrågan.

Deras förlust, säger jag.

 

Soundmässigt då, där hör man ekon från alla Leæther Strips perioder. Det dramatiska, det aggressiva, det klubbvänliga och det lite poppigare från senare år.

Och självklart; de där feta basgångarna som vi lärde oss älska redan på gymnasiet finns där hela tiden som en röd tråd.

 

World Molæster är årets bästa EBM-platta så här långt. En samling väldigt starka låtar, utan några egentliga invändningar från min sida. Det här är faktiskt ett perfekt album att börja med om man vill upptäcka (eller återupptäcka) Claus Larsens universum.

Hail to the King!

 

SPOTIFY

FOTO HELENE SHIPPEY

COPYRIGHT (C) 2023