Red Mecca – ”Away”

ALBUM     Gustaf Hull      2021-05-01

Bra!

6/10

ELECTRONICA / DARKWAVE / ALTERNATIVE

Välproducerad dystopi tittar bortom pandemin.

Duon Red Mecca kan stolt se tillbaka på en drygt tjugoårig karriär. En stadig diskografi och spännande utmärkelser. Bandet är bildat, och sedan outtröttligt drivet, av Jan Strandqvist. Sedan några år tillbaka kom Susanne Jonsson med i bandet och står för sång och keyboards.

 

Jag är alltid trygg med att Red Mecca levererar. Resten är bara nyanser. Det finns alltid en känsla eller ljudbild att fastna för. Oavsett om det är enskilda låtar, en EP eller ett helt album. Fansen får bra service eftersom bandet fullkomligt spottar ur sig releaser. Men så heter ju deras bolag ”Massproduktion” också. Nåja, skämt o sido. Att vara produktiv är ingen nackdel och verkshöjd är inte lika med att dra ut på processen. Det jag tidigare möjligtvis har kritiserat Red Mecca för är väl att jag ibland saknar det riktiga djupet. Å andra sidan måste du också låta musiken sjunka in. ”Away” liknar på så vis de senaste releaserna – den växer per lyssning.

 

”Away” fäster blicken bortom horisonten. Bortom pandemin. Pressmeddelandet berättar om hur bandet har betraktat skräcken under 2020 och hur allt gick sönder. Musiken speglar temat. Ibland är det ambienta låtar – ibland pop. Mörker och hopp varvas. Allt i den trevliga Red Mecca-skrud som hanterar både det akustiska och tekniska soundet. Som promo fick jag tacksamt även njuta av innehållet på klar, röd vinyl.

 

Jag vidhåller ändå att helheten, likt tidigare album, är bäst. Jag lyssnar hellre på hela Red Mecca-album än enstaka låtar, även om singeln ”All Those Stored Errors” har spelats flitigt på min playlist i vår. Radiovänlig skulle jag säga. ”Runaway With Me” går i ungefär samma fotspår. Dock tycker jag att albumet peakar med de tre sista spåren och hur de tar ut svängarna.

 

”Away” har inget att skämmas för. Det lägger sig fint i sviten av liknande släpp från bandet. Gott nog!

SPOTIFY

COPYRIGHT (C) 2023